Kontraceptivne pilule – sve što trebate znati o njima

Zdravstveno stanje žene, njena visina i težina igraju veliku ulogu u odabiru i doziranju kontraceptivnog sredstva.

pill

Pre nego što se odlučite za neku od hormonskih metoda, važno je da uradite laboratorijske testove jetre kao i faktore koagulacije. Takođe, neophodno je da se konsultujete sa svojim ginekologom kako bi vam on na osnovu rezultata testova odredio odgovarajuću vrstu kontracepcije.

Hormonska kontracepcija se ne preporučuje pušačima, osobama sa proširenim venama i sa hipertenzijom. Više od polovine ispitanih žena reklo je kako nikada ne bi koristile pilulu zbog straha od neželjenih efekata koje može da izazove. Malo žena, međutim, zna da postoji 38 različitih vrsta pilula na tržištu koje imaju drugačiji uticaj na telo. Pored njih, postoji i niz drugih hormonskih metoda kao što su injekcije, flaster, prsten i spirala. Pre nego što u potpunosti odbacite hormonske metode kao način zaštite od neželjene trudnoće, pročitajte koje su pozitivne i negativne strane ovih metoda pa donesite odluku.

Migrene

Najčešće su izazvane padom nivoa estrogena u krvi pre ciklusa. Do ovoga može doći ako koristite mesečne pilule, flaster ili prsten. Obratite se svom ginekologu. Može da se desi da vam određena vrsta pilule izaziva migrene pa vam lekar može preporučiti neke sa većom dozom estrogena ili možete početi da koristite spiralu kao kontraceptivno sredstvo umesto pilule.

Mučnina

Ovo je jedna od nuspojava upotrebe kontraceptivnih sredstava koja u sebi imaju estrogen (pilule i flaster). Rešenje je uzimanje pilula sa manjom dozom estrogena ili korišćenje prstena ili spirale pošto oni ne sadrže estrogen.

Smanjena želja za seksom

Kombinacija hormona koji se nalaze u pilulama može umanjiti želju za seksom. Korišćenje kontraceptivnih sredstava koja u sebi nemaju hormone (spirala) može pomoći.

Tačkice krvi

Pilule koje u sebi sadrže malu dozu estrogena, kao i sredstva koja u sebi nemaju hormone (spirala), mogu izazvati blago krvarenje u vidu tačkica. Period adaptacije na pilule i spiralu traje od tri do šest meseci. Tada se ova pojava smatra normalnom. U slučaju da krvarenje ne prestane posle ovog perioda, obavezno se treba obratiti lekaru.

Promene raspoloženja

Iako se ne zna tačno zašto, dokazano je da progesteron kod nekih žena izaziva česte promene raspoloženja. On se nalazi u gotovo svim kontraceptivnim sredstvima. U tom slučaju promeniti pilule koje se koriste ili preći na neki drugi vid kontracepcije.

Akne

Kontraceptivne metode, bilo da su u pitanju pilule ili neki drugi vid kontracepcije, ne mogu da izazovu pojavu akni. Njihova upotreba često pomaže da se lice iščisti od akni.

Bolne menstruacije

Kontraceptivne metode koje u sebi ne sadrže hormone (spirala) mogu da izazovu bolne menstruacije. Rešenje je uzimanje pilula koje u sebi sadrže kombinaciju estrogena i progesterona utiče na to da menstruacije budu manje bolne.

Uvećanje telesne mase

Prsten, flaster i pilule koje u sebi imaju estrogen mogu da utiču na povećanje telesne mase pošto estrogen često utiče na zadržavanje vode u telu. Spirala je odlično rešenje ako ne želite da dobijete na kilaži.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...