Kontraceptivna PILULA 24+4 (VIDEO)

0

Kontraceptivna pilula: Korisnice kontraceptivnih pilula dobro znaju šemu: 21 +7, odnosno tri nedelje uzimam a nedelju dana ne uzimam…

Ovakav “ritam” datira još od pojave prvih pilula 1960. godine. Tek se u poslednjim desetak godina počelo razmišljati o drugim mogućnostima kontraceptivnog režima.

 

Zašto je odabran standard 21 + 7?

Lekari i farmaceuti koji su dizajnirali prvu kontraceptivnu pilulu opredelili su se za ovakav tempo da bi imitirali “prirodan” menstrualni ciklus, prosečnog trajanja 28 dana.

Sedmodnevna pauza u uzimanju hormona bila je neophodna kako bi visoki estrogen, prisutan u starijim pilulama iz 1960-tih godina, pao na dovoljno nizak nivo da omogući mesečno krvarenje po prestanku uzimanja hormona.

Kasnije je rutinski zadržana uprkos značajnom smanjenju doze estrogena u novijim pilulama.

Zašto režim 24 + 4?

Istraživanja su pokazala da neke korisnice pilula imaju, tipično u toku 7 dana pauze, izvesno pogoršanje simptoma vezanih za menstruaciju – otečenost, nadutost, glavobolja, bolovi u dojkama, menstrualni bolovi.

Iz tih razloga počelo se razmišljati o redizajniranju ovog režima upravo u smislu skraćenja pauze. Kao rezultat pojavio se režim 24 + 4, tj. dodate su 3 hormonske aktivne tablete, tako da su hormoni izostavljeni 4 dana.

Na taj način, postignuta je bolja hormonska ravnoteža, manje fluktuacije hormona, čime se ublažavaju simtomi tipični za pauzu u uzimanju hormona.

Povećana je i kontraceptivna sigurnost, jer ako se i propuste čak i dve pilule nakon perioda bez hormona od 4 dana, to je ipak samo 6 dana bez hormona a poznato je da se jajna ćelija razvija minimum 7 dana.

 

Ipak lekari korisnicama uvek naglase važnost pravilne tj. svakodnevne upotrebe.

Tri dodatne pilule i skraćena pauza podrazumevaju i veći efekat na ublažavanje simptoma PMS-a, kao i kontrolu problematične kože, ukoliko postoji.

Dodatne prednosti novih tableta su i njena praktičnost za uzimanje. Pakovanje pilule za režim 24 + 4 sadrži 28 pilula, od kojih su 24 hormonski aktivne a 4 su bez hormona, tj. placebo.

Time je olakšano korisnici pilule, jer se uzimaju bez pauze, kutija za kutijom, bez dileme kada treba započeti novu kutiju.

 

 

 

 

Foto Pixabay
Autor/Izvor Doc. dr sc. Artur Bjelica
Komentari
Loading...