Konjuktivitis- Simptomi i lečenje

Skoro svako u toku života bar jednom ima konjuktivitis. Očna spojnica ili vežnjača je prozirna sluznica koja spaja očnu jabučicu i stražnju površinu veđa.

konj

Ona prekriva beonjaču i prostire se sve do rožnjače. Vežnjača reaguje na najveći broj bakterija, virusa, infekcija i toksina. Razni spoljašnji uticaji su najčešći uzroci konjuktivitisa. Konjuktivitis se javlja od blagog crvenila i povećanog suzenja sve do dugoročnih problema povezanih s poremećajem lučenja suza. Najčešće kod dece ali i kod odraslih se javljaju virusne i bakterijske forme konjuktivitisa.

Crvenilo, svrab, peckanje i otečeni kapci su znaci i simptomi koji ukazuju na konjuktivitis. Preterano lučenje sluzi najčešće je znak bakterijskog konjuktivitisa. Zapušeni sinusi i curenje nosa je čest ukazatelj na virusni konjuktivitis. Bol, svrabež, crvenilo u očima i oticanje limfnih čvorova ispod ušiju su ukazatelji bakterijskog konjuktivitisa. Upala očne spojnice se dijagnostifikuje oftalmološkim pregledom koji između ostalog obuhvata i uzimanje brisa konjuktive.

Lečenja konjuktivitisa se može raditi na viđe načina. Uglavnom metod lečenja zavisi od uzroka. Savetuje se da pacijent nosi naočare sa zaštitnim UV faktorom jer štite oči od spoljašnjih nečistoća.
Samostalno lečenje uz korišćenje masti za oči se primenjuje kod blage virusne upale. Kod gnojnog konjuktivitisa se koriste kapi za oči. Postoji mogućnost da oko postane suvo i tada treba izbegavati klimatizovane prostore i što češće treptati.

Šta izaziva konjunktivitis i kako ga lečiti
Komentari
Loading...