Kondomi štite vaginalnu floru

Osim što štite od neželjene trudnoće i prenosa raznih polnih bolesti, kondomi pomažu u održavanju vrednosti dobrih bakterija u vaginalnoj flori, otkrivaju nam naučnici iz Kine.

zast

Polno aktivne žene, koje koriste kondome, imaju veću vrednost dobrih bakterija u vaginalnoj flori, u odnosu na žene koje koriste druge oblike zaštite, otkrivaju naučnici.

Naučnici su se fokusirali na lactobacillus, grupu bakterija koja prevladava u vaginalnoj flori. Ove bakterije pomažu u održavanju pH vrednosti vaginalne flore.

Prisutnost ovih bakterija pomaže u prevenciji bakterijske vaginoze, koja nastaje kada dolazi do neravnoteže u vrednosti vaginalnih bakterija. Simptomi su svrab, iscedak neprijatnog mirisa i tamnije boje.

U istraživanju su sudelovale 164 zdrave i udate žene, uzrasta od 18 do 45 godina. Njih 72 je koristilo kondome, 57 intrauterine uređaje i 35 ih se štitilo od trudnoće brojanjem plodnih i neplodnih dana.

Rezultati su pokazali da su žene, koje koriste kondome, imale najvišu vrednost lactobacillus bakterija i uravnoteženu pH vrednost.

Polna aktivnost može narušiti ravnotežu vaginalne flore, naročito kada sperma, čija je pH vrijednost od 7 do 8, dođe u kontakt s vaginalnom florom.

Ipak, naučnici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu PLOSOne, ističu da kondomi nisu potpuno pouzdana zaštita od neželjene trudnoće, stoga je svakako potreban dodatan oprez.

Komentari
Loading...