Konačno pronađen lek za dijabetes

Revolucionarna terapija dijabetesa pacijentovim vlastitim matičnim ćelijama, koju su osmislili stručnjaci sa Harvarda, već je prozvana “najvećim otkrićem u medicini posle antibiotika”.
dil

Na čelu tima naučnika s Harvarda koji rade na razvoju revolucionarnog leka nalazi se Dag Melton.

Posledice svega bi mogle da budu kraj svakodnevim injekcijama insulina, a smrtonosne komplikacije koje sa sobom nosi šećerna bolest, kao što suslepilo, otkazivanje bubrega, moždani i srčani udar – postaće samo deo istorije.

Terapija, čija osnova je stvaranje ćelija koje proizvode insulin iz matičnih ćelija, opisuje se kao “fenomenalno dostignuće koje će imati nesagledivi značaj u istoriji borbe protiv dijabetesa”.

Tim istraživača sa Harvarda je ranije objavio da je napravio “džinovski korak” u potrazi za lekom za dijabetes tipa jedan.

Na čelu tima naučnika sa Harvarda je Dag Melton, čije dvoje dece imaju dijabetes. On je pre nekoliko godina obećao svojoj deci da će pronaći način da ih izleči i izgleda da je u tome uspeo. On je “naterao” ćelije kože da se “pretvore” u ćelije koje proizvode insulin, a prvi laboratorijski testovi pokazali su se potpuno uspešnim.

– Sada smo samo jedan korak od cilja. Pokazao sam da je ovo moguće, sad sam pun energije – rekao je Melton, komentarišući svoj rad.

Najavio je da će ispitivanja na ljudima početi već za nekoliko godina, a njegov kolega sa Univerzitetskog koledža u Londonu (UCL) rekao je da će “posledice ovog otkrića, ukoliko se bude dokazalo da ono funkcioniše, biti jednake kao što su bile posledice početka upotrebe antibiotika”.

Komentari
Loading...