Kompleks snažnih antioksidanata – pomoć u prevenciji brojnih bolesti

Oboljenja srca i krvnih sudova, hronične opstruktivne bolesti pluća, šećerna bolest itd. su poslednjih decenija poprimile epidemijske razmere u celom svetu.

Ona čine najučestalija oboljenja pa, time, predstavljaju i vodeći uzrok smrtnosti. Ova oboljenja se nazivaju hroničnim nezaraznim bolestima (HNB). Faktori rizika za nastanak ovih bolesti su brojni, kao na primer, neadekvatni životni stilovi i navike, zagađivači radne i životne sredine, fizička neaktivnost, gojaznost itd. Jedan od uzročnika pojave HNB jesu i slobodni radikali. Oni su normalno stvaraju u našem organizmu, ali bivaju otklonjeni određenim enzimskim i neezimskim mehanizmima. Jako su reaktivni i mogu da stupe u reakciju s genetskim materijalom, ćelijskim membranama, ćelijskim organelama itd. Ukoliko dođe do narušavanja ravnoteže između njihovog stvaranja i otklanjanja, dolazi do ispoljavanja njihovih štetnih efekata u organizmu. Najznačajniji spoljašnji faktori koji dovode do povećanja količine slobodnih radikala su: pušenje, izloženost zagađivačima vazduha, vode, hrane, metali, pesticidi, jonizujuće zračenje (npr., γ- i X-zraci), UV zračenje, pojedini lekovi, alkohol, nagla i intenzivna fizička aktivnost, nedostatak vitamina itd. Slobodni radikali su dovedeni u vezu s razvojem preko stotinu oboljenja/patoloških stanja. Tako, npr., dovedeni su u vezu s oboljenjima srca i krvnih sudova, kože, bubrega, koštano-zglobnog sistema, pluća, centralnog nervnog sistema, poremećajima imunološkog sistema, oboljenjima oka, ali i poremećajem metabolizma i razvojem šećerne bolesti, starenjem organizma, hroničnim umorom itd. Da bi se neutralisalo dejstvo produkovanih slobodnih radikala, zaštitle ćelije od oksidativnog stresa, neophodno je u organizam unositi materije koje imaju izražen antioksidantni potencijal. Ove supstance se nalaze u ishrani ali, u koncentrovanom obliku, mogu se uneti u organizam i preko dodataka ishrani.

infarkt_big

Šta je GE132?

GE132 je dodatak ishrani koji sadrži kombinaciju šest veoma snažnih antioksidanata i to:

ekstrakt pečurke Ganoderma lucidum (ili Reiši pečurka) 100mg (20%)
matični mleč 130mg (26%)
resveratrol 80mg (16%),
ajkulina hrskavica u prahu 30mg (6%)
ekstrakt zelenog čaja 80mg (20%) i
ekstrakt šipka 80mg (16%)

Sve komponente u GE132 su prirodnog porekla
GE132 je japanska formula.
GE132 je proizveden u Nemačkoj u skladu sa standardima dobre proizvođačke prakse (engl.: GMP) Evropske Unije.

internationalhealth2

Ganoderma lucidum ili Reiši pečurka
Reiši pečurka se još naziva i “biljkom dugovečnosti”, “biljkom duhovne moći”, “pečurkom besmrtnosti”, “eliksirom života” itd. Upotrebljava se preko 2.000 godina (a po nekim izvorima i duže) u tradicionalnoj medicini. Ganoderma lucidum je izuzetno jak antioksidant koji otklanja produkovane slobodne radikale u humanom organizmu, čime može značajno da prevenira razvoj brojnih hroničnih nezaraznih bolesti. Studijama su dokazana i antitumorska svojstva ekstrakta ove pečurke, ali i sposobnost da povećava i senzitivnog tumorskih ćelija na neke antitumorske lekove (npr., na cisplatin). Takođe, uočeno je i da ekstrakt Ganoderma lucidum može da dovede do značajnog umanjenja osećaja muke i gađenja kao sporednih efekata hemo i radioterapije. Ganoderma lucidum, poseduje i imunomodulatornu aktivnost (prilagođava imunološki odgovor organizma na prisustvo određenog stimulusa). Ganoderma lucidum umanjuje i agregaciju trombocita i stvaranje krvnih ugrušaka, čime značajno umanjuje mogućnost infarkta srca, mozga i ostalih vitalnih organa. Takođe, pomaže i normalizaciji vrednosti povišenog nivoa holesterola i šećera u krvi, kao i arterijskog krvnog pritiska. Ovim ima značajnu ulogu i u sprečavanju nastanka ateroskleroze. Ganoderma lucidum ima i antialergijska svojstva, a povoljni efekti su uočeni i tokom regeneracije jetre nakon toksičnih oštećenja. Poseduje još i antimikrobna svojstva (antibakterijska i antivirusna), a uočeno je i da ima pozitivne efekte na benignu hiperplaziju prostate.

Matični mleč
Matični mleč proizvode pčele radilice od cvetnog nektara, polena i vode  pomoću sekreta svojih žlezda. Osnovni sastojci matičnog mleča su: belančevine, aminokiseline, vitamini (vitamini – A, C, D i E, B5 i B6…), minerali (cink, kalcijum, magnezijum…), hormoni, masti, šećeri, voda itd. Matični mleč deluje povoljno na imunološki sistem organizma, antibiotski i antivirusno. On vraća energiju ćelijama, regeneriše organizam rekonvalescenata, pomaže regulisanju metabolizma, jača imunitet i poboljšava krvnu sliku. Uočeno je i da matični mleč poboljšava stanje kod Parkinsonove bolesti (primenjen uz redovnu terapiju ove bolesti) i pomaže regulaciju nivoa šećera u krvi kod dijabetičara.

Resveratrol
Ekstrakt iz crvenog grožđa (opna i semenka) sadrži resveratrol koji je snažan polifenolni antioksidant. Pored grožđa, prirodni izvori su i borovnice, kupine, kakao, kiki-riki… Resveratrol u GE132 potiče iz crvenog grožđa. On povoljno utiče na srce i krvne sudove preveniranjem ateroskleroze. Takođe, umanjuje i agregaciju trombocita, čime pomaže sprečavanju stvaranja tromba, odnosno srčanog i moždanog udara. Resveratrol umanjuje i karcinogenezu, rast i širenje malignih oboljenja. Pozitivni efekti resveratrola uočeni su i na vrednost šećera i masnoća u krvi, kao i na same simptome dijabetesa (učestali osećaj gladi, žeđi, gubitak TM itd.). Resveratrol ima i antivirusna svojstva.

Ajkulin proteinski kompleks
Ajkulin proteinski kompleks poseduje u svom sastavu alkilglicerole i skvalamin. Alkilglecerol deluje kao antioksidant. Pored toga, ispoljava i imunomodulatornu aktivnost u organizmu (adaptira imuni odogovor na prisutni stimulus). Takođe, alkilgliceroli ispoljavaju i antitumorsku i antimetastatsku aktivnost prvenstveno zahvaljujući umanjenju procesa stvaranja krvnih sudova koji ishranjuju tumorsku masu. Takođe, uočeni su i pozitivni efekti alkilglicerola na hematopoezu, ali i kvalitet spermatozoida. U ajkulinom kompleksu, nalazi se još i skvalamin. Skvalamin je steroidni, prirodni antibiotik rastvorljiv u vodi. Neka istraživanja su ukazala da ispoljava jaku antibiotsku – baktericidnu i fungicidnu aktivnost. Pored pomenutog, skvalamin je pokazao dobre efekte i kao dodatak terapiji nekih malignih oboljenja (karcinoma pluća, mozga, ali i drugih), starenjem uslovljene makularne degeneracije, ali i u kontroli telesne težine kod muškaraca.

Ekstrakt zelenog čaja
Zeleni čaj se upotrebljava u tradicionalnoj medicini više od 3.000 godina. Zahvaljujući polifenolima, prvenstveno epigalokatehin-galatu (EGCG) i elaginskoj kiselini, ekstrakt zelenog čaja poseduje višestruka dejstva. EGCG umanjuje stvaranje zapaljenskih faktora i umanjuje aktivnost enzima metaloproteinaze (ima ulogu u nastanku srčanih oboljenja, reumatoidnog artritisa, ali i u karcinogenezi, kao i nastanku udaljenih metastaza primarnih tumora). Zeleni čaj je i jak antioksidant. Takođe, uočeno je u studijama da deluju i tako što stimuliše rad enzima jetre zaduženih za detoksifikaciju organizma od različitih zagađivača radne i životne sredine, kao i karcinogena. Pored toga, povoljno utiče i na biohemijske parametre u krvi (šećer, masnoće itd.). Takođe, uočen je i protektivan efekat u odnosu na maligna oboljenja, što se dovodi u vezu sa sposobnošću polifenola da umanjuju ćelijsku proliferaciju i izazivaju programiranu ćelijsku smrt tumorskih ćelija. Pozitivan efekat ekstrakta zelenog čaja, uočen je i kod oboljenja srca i krvnih sudova (uzrokuje pad serumskih masnoća – holesterola i LDL-a). Ekstrakt zelenog čaja poseduje i antibiotska svojstva. U nekim istraživanjima, uočeno je i to da je kod postmenopauzalnih žena, koje su uzimale ekstrakt zelenog čaja, došlo do značajnog poboljšanja kvaliteta života. Takođe, zapaženo je i da EGCG blago pospešuje izlučivanje vode iz organizma. Elaginska kiselina je polifenolno jedinjenje iz grupe hidrosolubilnih tanina. Ispoljava efekte na kancerogene materije, umanjuje degeneraciju i malignu alteraciju zdravih ćelija.

Ekstrakt šipka
Šipak je prirodni izvor vitamina C, koji je od davnina poznat kao snažan antioksidant.

Kada koristiti GE132?
Preporuka je da se GE132 koristi u cilju održavanja zdravlja tj. prevencije oboljenja. Takođe, GE132 se može koristiti i uz redovnu terapiju, već ispoljenih, oboljenja.

Tako, GE132 se preporučuje:
– radi očuvanja i unapređenja zdravlja i prevencije bolesti (oboljenja srca i krvnih sudova, malignih oboljenja različitih organa, bolesti metabolizma itd.),
– uz redovnu terapiju već nastalih oboljenja, antitumorsku hemoterapiju i radioterapiju,
– kod oboljenja/stanja kod kojih je umanjen ili izmenjen imunološki odgovor organizma (alergija, autoimune bolesti…),
– radi ublažavanja stanja hroničnog umora i simptoma hroničnih bolesti, pospešivanja odbrane od bakterijskih i virusnih infekcija, ublažavanja zapaljenskih procesa, pospešivanja normalizacije biohemijskih parametara i povišenog krvnog pritiska; nakon hirurške intervencije, stresa.

Doziranje GE132:
u cilju očuvanja zdravlja i prevencije bolesti – 2×1 kapsula, pre doručka i ručka
uz redovnu terapiju već nastalog oboljenja – 2×2 kapsule, pre doručka i ručka prvih mesec dana; potom nastaviti s 2×1 kapsulom.
Osobama koje pate od tegoba sistema za varenje, savetuje se uzimanje kapsula uz obrok, ili neposredno posle obroka.
Kapsule popiti s čašom vode sobne temperature.

Pakovanje GE132:
60 kapsula od 500mg u četiri blistera
30 kapsula od 500mg u dva blistera

Rok trajanja:
36 meseci.

Način izdavanja:
Dodatak ishrani se izdaje bez lekarskog recepta u apotekama.

Način čuvanja:
Čuvati na suvom, tamnom mestu izvan domašaja dece!

Napomene:
Preparat se ne preporučuje osobama alergičnim na neki od prisutnih sastojaka, deci mlađoj od 7.godina, trudnicama i dojiljama. Takođe, ne preporučuje se osobama koje imaju transplatirane organe i koji primaju imunosupresivnu terapiju. Osobe koje uzimaju antikoagulantnu terapiju pre početka uzimanja GE132, treba da se posavetuju sa svojim ordinirajućim lekarom.

Dodatak ishrani nije zamena uravnoteženoj ishrani.
Dodatak ishrani nije namenjen dijagnostici ili lečenju bolesti.

Za više informacija o GE132, molimo Vas da se obratite Vašem lekaru ili farmaceutu. Takođe, pre uzimanja dodataka ishrani istovremeno s Vašom redovnom terapijom, konsultujte se s Vašim lekarom/farmaceutom.

Komentari
Loading...