Generic filters
Exact matches only

Koliko svakodnevni unos piletine utiče na naše zdravlje?

Znamo da je raznovrsna ishrana ključ zdravog načina života.

Ovo važi i za jedenje piletine: previše istih namirnica nije korisno, jer može dovesti do zdravstvenih problema. Prekomerna konzumacija piletine je loša za vašu težinu, za vaše srce i imate povećan rizik da dobijete trovanje hranom.

Previše proteina

U idealnom slučaju, oko 10 do 35 procenata vašeg dnevnog unosa kalorija trebalo bi da se sastoji od proteina. Unošenje previše proteina dovodi do toga da vaše telo skladišti ovo kao masnoću. To znači da se povećanje telesne težine povećava i dovodi do povišenog nivoa lipida u krvi.

Veći rizik od srčanih oboljenja

Konzumiranje previše piletine može dovesti do povišenog nivoa holesterola. Neće biti iznenađenje što je to povezano sa kardiovaskularnim bolestima. Na ovaj način, konzumiranje piletine i drugih proizvoda bogatih proteinima indirektno povećava rizik od kardiovaskularnih problema.

Problemi sa održavanjem težine

Konzumacija previše proteina životinjskog porekla, poput piletine, može otežati održavanje zdrave težine.

Veća šansa za trovanje hranom

Rukovanje piletinom je uvek muka. Ako niste do kraja skuvali meso ili ako vam povrće dođe u kontakt sa sirovom piletinom, možda ćete svoj obrok izložiti salmoneli ili kampilobakteru. Ove bakterije su ozloglašene po svojim neprijatnim efektima na ljudsko telo, jer mogu dovesti do teških bolesti.

Veće šanse za rezistenciju na antibiotike

Uobičajena je praksa među uzgajivačima živine da daju antibiotike pilićima. Jedući ovu piletinu, ljudi tada mogu postati otporni na ove antibiotike. Naravno, ovo predstavlja veoma stvaran rizik kada imate posla sa infekcijom i morate uzimati antibiotike. Velike su šanse da lek ne deluje onako kako bi trebalo.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...