Koliko su samo masline zdrave?

Plod maslina sadrži oko 22 posto ulja te pet posto belančevina.

Ulje se koristi u ishrani kao dodatak jelu te kao pomoć pri određenim tegobama.

Dokazano je da maslinovo ulje i plod masline svojim antioksidativnim svojstvima čuva naše ćelije i pomaže u borbi protiv starenja. Sastojci masline imaju i protivupalna svojstva, čime smanjuju rizik od raka. U maslinovom ulju prisutne su oleinska i linolenska kiselina, koje čiste krv i pomažu pri snižavanju visokog krvnog pritiska. Oleinska kiselina takođe podiže nivo dobrog holesterola. Najcenjenije od svih vrsta maslinovog ulja je ekstra devičansko ulje zbog jednostavnog teštenja i filtriranja masnih kiselina prilikom proizvodnje.

Uzajamnim delovanjem mononezasićenih masnih kiselina i vitamina E, smanjuje se rizik od oštećenja ćelija, kao i od nastajanja upalnih procesa. Vitamin E je glavni telesni antioksidant, topiv u mastima, koji hvata i neutralizuje slobodne radikale u svim područima u telu gde je prisutna mast.

Maslina sadrži i brojne aktivne fitonutrijente, poput polifenola i flavonoida, koji takođe imaju protivupalna svojstva. Njihovim delovanjem smanjuju se simptomi astme, artritisa i reume, tri obolenja za čiji su nastanak najveći krivci slobodni radikali.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...