Generic filters
Exact matches only

Koliko su orasi zdravi po naše zdravlje (VIDEO)

Redovno uzimanje oraha ključno je za maksimalan efekat, smatraju naučnici, odnosno samo ako četiri dana u nedelji konzumirate nekoliko oraha ili orahovog ulja, možete značajno smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Orasi se sastoje od 65% masti i oko 15% proteina. Sadrže malo ugljikohidrata – od kojih se većina sastoji od vlakana.

Porcija oraha od 30 grama – oko 14 polovica jezgri – sadrži sljedeće sastojke:

Kalorije: 185
Voda: 4%
Proteini: 4,3 grama
Ugljikohidrati: 3,9 grama
Šećer: 0,7 grama
Vlakna: 1,9 grama
Masti: 18,5 grama

Pored očiglednog – čišćenja i grickanja – orahe možete koristiti u salatama, šejkovima, domaćim mafinima ili energetskim pločicama.

Tako će vaša hrana imati dodatnu dozu neuroprotektivnih jedinjenja, uključujući vitamin E, folate, melatonin, omega-3 masne kiseline i antioksidante.

Minerali igraju veliku ulogu u izgledu vaše kože. Osim što pomažu u pravilnom formiranju organa i kostiju, oni su ključni za zdravu i blistavu kožu i održavanje pH ravnoteže…

Orasi mogu smanjiti upale

Upale su uzrok mnogih bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetes tipa 2, Alzheimerovu bolest, a sve te bolesti mogu biti uzrokovane oksidativnim stresom.

Polifenoli u orasima mogu pomoći pri borbi s tim stresom i upalom. Posebno su važni polifenoli imenom elagitani koji se u žući pretvaraju u posebne spojeve jako dobre u borbi protiv upala.

Ujedno, omega 3 masti, magnezijum i amino-kiseline u orasima isto mogu pomoći pri smanjenju upale.

Orasi su odlični za zdravlje creva

Istraživanja su pokazala da će vam zdravlje creva i sveukupno zdravlje biti bolje ako vaša creva sadrže mnogo dobrih bakterija i mikroba.

Nezdravi sastav navedenih komponenti može dovesti do bolesti i upale u crevima i drugde u telu.

Ono što jedete utiče na sastav vaših creva. Zato je važno jesti orahe jer oni podržavaju množenje dobrih bakterija.

Kada su 194 zdrave osobe jele 43 grama oraha u danu imale su povećanje u broju zdravih bakterija u crevima nasuprot danima kada tako nisu jele.

Orasi smanjuju rizik od nastanka nekih vrsta rakova

Razna istraživanja su pokazala da jedenje oraha može smanjiti rizik od razvitka određenih vrsta rakova: raka prostate, dojke i debelog creva.

Orasi su bogati polifenolom elagitanisom koji se može u crevima pretvoriti u urolitine. Oni imaju protivupalna svojstva što može biti jedan od načina na koji orasi štite telo od raka debelog creva.

Urolitini također imaju svojstva slična hormonima koja im omogućuju da blokiraju receptore hormona u telu, a to može smanjiti rizik od raka uzrokovanih problemima s hormonima, kao što su rakovi dojke i prostate.

Dodatna istraživanja su potrebna kako bi se potvrdile ove tvrdnje.

Orasi su odlični za kontrolu telesne težine

Orasi imaju dosta kalorija, ali istraživanje pokazuje da je apsorbirana energija iz njih 21% manja nego što bi se moglo očekivati prema njihovom nutritivnom sastavu.

Štoviše, jedenje oraha može pomoći pri kontroli apetita.

U jednom istraživanju uključeno je 10 pretilih osoba koji su svaki dan, pet dana, pili napitke u kojima je smrvljeno 48 grama oraha. Toj se grupi znatno smanjio apetit u usporedbi sa skupinom koja je dobivala placebo.

Ujedno, 5 dana nakon redovnog konzumiranja oraha, orasi su uticali na deo mozga koji je ljudima omogućio da se odupru hrani koja bi im inače bila jako privlačna kao što su pečeni krompiri i torte.

Foto pexels
Komentari
Loading...