Generic filters
Exact matches only

Koliko ORGANSKA ishrana utiče na naš organizam?

Organska ishrana može imati različite uticaje na naš organizam u poređenju sa konvencionalnom ishranom.

 

Važno je napomenuti da efekti organske ishrane mogu varirati od osobe do osobe i da se mnogi faktori, uključujući genetiku, ukus, životni stil i opšte zdravstveno stanje, mogu igrati ulogu u tome kako će se neko osećati i kako će se njihov organizam odzivati na ovu vrstu ishrane.

Evo nekoliko mogućih uticaja organske ishrane:

Manje pesticida i hemikalija:

Organska hrana obično se uzgaja bez upotrebe sintetičkih pesticida, herbicida i veštačkih đubriva.

To znači da osobe koje konzumiraju organsku hranu mogu biti manje izložene ovim hemikalijama, što može doprineti smanjenju rizika od izloženosti toksičnim supstancama.

Veći nutritivni sadržaj:

Neka istraživanja sugerišu da organska hrana može imati veći sadržaj određenih hranljivih materija, kao što su antioksidanti i određene vitamine. Međutim, razlike u nutritivnom sadržaju između organske i konvencionalne hrane nisu uvek velike i variraju u zavisnosti o faktorima kao što su uslovi uzgoja.

Bolji ukus:

Neki ljudi tvrde da organska hrana ima bolji ukus od konvencionalne hrane, posebno kada je reč o voću i povrću.

Ekološki uticaj:

Organska poljoprivreda obično se praktikuje uz veći naglasak na očuvanju okoline i smanjenju negativnih uticaja na ekosistem.

Kupovinom organske hrane podržavate održivije prakse uzgoja hrane.

Visoke cene:

Organska hrana često ima više cene u poređenju sa konvencionalnom hranom, što može biti prepreka za neke ljude.

Nedostatak standardizacije:

Postoje različiti standardi i sertifikati za organsku hranu u različitim zemljama, pa neki proizvodi koji se reklamiraju kao organski možda ne ispunjavaju iste kriterijume kao drugi.

Opšti uticaj organske ishrane na organizam može biti pozitivan u smislu smanjenja izloženosti hemikalijama i podrške održivijim praksama poljoprivrede.

Međutim, važno je naglasiti da i konvencionalna hrana može biti deo zdrave ishrane, a da su ključni faktori za zdravlje i dobrobit organizma uravnotežena ishrana, raznolikost voća i povrća, unos esencijalnih hranljivih materija i opšti način života.

 

Kako znamo da je hrana organska

Hrana koja se označava kao „organska“ obično prolazi kroz određene sertifikacione procese kako bi se osiguralo da ispunjava standarde organske proizvodnje.

Evo nekoliko načina na koje možete prepoznati organsku hranu:

 1. Organski sertifikat: Organska hrana obično ima sertifikat koji je izdao odgovarajući organ ili agencija za sertifikaciju. Ovaj sertifikat potvrđuje da je hrana uzgajana i proizvedena prema određenim standardima organske proizvodnje. Na primer, u Sjedinjenim Američkim Državama, USDA (U.S. Department of Agriculture) izdaje organske sertifikate.
 2. Etikete i oznake: Na ambalaži organske hrane obično se nalazi posebna oznaka ili etiketa koja ukazuje na organski status proizvoda. Ove oznake mogu varirati od zemlje do zemlje, ali obično sadrže reči poput „organsko,“ „bio“ ili slično.
 3. Broj na PLU etiketi: Na voću i povrću možete pogledati PLU (Price Look-Up) etiketu. Organsko voće i povrće obično ima petocifreni broj koji počinje sa „9,“ dok konvencionalno voće i povrće ima broj koji počinje sa „4“ ili „3.“
 4. Informacije od prodavaca: Pitajte prodavce ili prodavnicu za informacije o organskoj hrani. Oni obično mogu pružiti informacije o tome koje proizvode u njihovoj ponudi su organski.
 5. Proučavanje brenda: Postoje određeni brendovi i proizvođači koji su poznati po proizvodnji organske hrane. Proučavanje i prepoznavanje ovih brendova može vam pomoći da lakše identifikujete organske proizvode.

Važno je napomenuti da pravila i standardi za organsku proizvodnju mogu varirati od zemlje do zemlje, pa je dobro informisati se o lokalnim zakonima i propisima koji se odnose na organsku hranu. Takođe, budite svesni da se neka hrana može prodavati kao „lokalna“ ili „organska“ iako nema službeni sertifikat, pa je važno biti oprezan i proveriti autentičnost proizvoda ako je to važno za vas.

 

Gde kupiti organsku hranu?

Moguće je kupiti organsku hranu na različitim mestima, uključujući sledeće opcije:

 1. Prodavnice zdrave hrane: Prodavnice specijalizovane za zdravu hranu, kao što su Whole Foods Market (u SAD-u), Planet Organic (u Velikoj Britaniji) ili slične, obično nude širok izbor organskih proizvoda. Ove prodavnice često imaju posebne odeljke sa organskom hranom, uključujući voće, povrće, meso, mlečne proizvode, žitarice i grickalice.
 2. Lokalne pijace: Posete lokalnim pijacama su odličan način da pronađete svežu i sezonsku organsku hranu. Mnogi lokalni farmeri i proizvođači prodaju svoje proizvode na pijacama. Pijace nude priliku da direktno razgovarate sa prodavcima i saznate više o tome kako se hrana uzgaja.
 3. Supermarketi: Veći supermarketi obično imaju odeljke sa organskom hranom. Potražite proizvode sa organskim sertifikatom koji su jasno označeni. Ovi supermarketi često nude širok izbor organske hrane, uključujući voće, povrće, meso, mlečne proizvode i više.
 4. Online prodavnice: Postoje online prodavnice koje nude organsku hranu i dostavljaju je direktno na vaša vrata. Ovo može biti posebno prikladno ako nemate pristup fizičkim prodavnicama sa organskom hranom.
 5. Zadruga ili kooperativa: U nekim zajednicama postoje zadruge ili kooperative koje se fokusiraju na organsku hranu. Članstvo u takvim organizacijama može vam omogućiti pristup organskoj hrani po povoljnijim cenama.
 6. Samoposluge na farmama: Neki farmeri otvaraju svoje farme za javnost i nude mogućnost samoposluživanja organske hrane. Ovo može biti sjajan način da direktno kupite proizvode od lokalnih proizvođača.
 7. Domaća proizvodnja: Ako imate mogućnost, možete razmotriti i uzgoj vlastite organske hrane u svom vrtu ili na balkonu.

Kada kupujete organsku hranu, obratite pažnju na oznake i sertifikate kako biste bili sigurni da je hrana zaista organska. Takođe, razgovarajte sa prodavcima ili proizvođačima kako biste saznali više o načinu na koji je hrana uzgajana i proizvedena, ako vas to zanima.

Foto FreePik
Komentari
Loading...