Koliko nizak sme biti krvni pritisak?

Ako vodite borbu s visokim krvnim pritiskom, trebate pripaziti da ga ne spustite prenisko. Naime, prema novom istraživanju, objavljenom u časopisu JAMA Internal Medicine, sistolički krvni pritisak ne sme biti ispod 120mmHg.

prit

Američki naučnici  merili su nivo sistoličkog krvnog pritiska kod 4480 osoba, koje pate od hipertenzije (visokog krvnog pritiska). U periodu od 21 godine  svake su 3 godine merili nivo sistoličkog krvnog pritiska kako bi otkrili može li niži nivo sistoličkog krvnog pritiska zaista smanjit rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, kao što su srčani udar, moždani udar .

“Verovali smo da niži krvni pritisak znači manji rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti”, izjavio je voditelj istraživanja prof. Carlos Jose Rodriguez i dodao kako “otkrili smo da postoji donja granica nivoa sistoličkog krvnog pritiska”.

Svaki ispitanik, kom se nivo sistoličkog krvnog pritiska spustio ispod 120mmHg nije imao nikakve prednosti za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Idealna vrednost sistoličkog krvnog pritiska  kreće se u rasponu od 120 do 138mmHg. Osobe, čiji je krvni pritisak bio u ovom rasponu,  imale su najznačajnije prednosti za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Ovim istraživanjem  neće se promeniti način lečenja visokog krvnog pritiska, već će se detaljnije razmatrati učinak niskog krvnog pritiska na zdravlje.

Postoji verovanje da je niži krvni pritisak uvek bolji od visokog, ali ovo istraživanje pokazuje suprotno. Spuštanje sistoličkog krvnog pritiska ispod 120mmHg može imati gotovo jednake štetne posledice na zdravlje, kao i kod visokog krvnog pritiska.

Naučnici ističu da su rezultati ovog istraživanja preliminarni i da je potrebno sprovesti ocenjivanje od strane spoljnih stručnih saradnika.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...