Koliko je zdravo svakodnevno ispijanje voćnih sokova

Stopostotni voćni sok bez dodanog šećera može biti deo zdrave ishrane.

Ipak, pijenje voćnog soka ne pruža sve prednosti koje pruža jedenje celog sirovog voća.

Premda se jedna šoljica voćnog soka izjednačava s jednom šoljicom voća kao dnevni preporučeni unos, celo voće pruža ipak više koristi, kao što su dijetalna vlakna koja pomažu smanjenju nivoa holesterola i rizika za srčane bolesti.

Svakodnevno ispijanje voćnih sokova ima sledeće negativne posledice:

Porast šećera u krvi 

Očekujte nagli skok šećera u krvi usled preteranog ispijanja voćnog soka, a ubrzo i nagli pad.

“Kad god pijete sok, svi šećeri koji se nalaze u njemu vrlo brzo se apsorbiraju u vaše telo. Tako brza apsorpcija naglo povećava šećer u krvi”, kaže Alexandra Salcedo, dijetetičarka u San Diego Healthu za Livestrong.com.

Visok glihemijski indeks

Hrani se dodeljuje vrednost glihemijskog indeksa zavisno od toga koliko sporo ili brzo povećavaju nivo glukoze u krvi.

Osobe s preddijabetesom i dijabetesom moraju se fokusirati na ishranu s niskim glihemijskim indeksom. Sok od jabuke ima glihemijski indeks 44, dok cela jabuka ima 39, sok od pomorandže 50, a cela 40.

Nedostatak vrednih vlakana

Ako vam sokovi služe kao zamena za unos voća, propuštate unos vlakana, koja su najzaslužnija za status voća kao nezaobilazne svakodnevne namirnice. Čaša soka od pomorandže sadrži 0.5 grama vlakana, a cela 4.4 grama vlakana.

Gojaznost

Voćni sokovi mogu imati puno kalorija, pa preterane količine mogu dovesti do gojaznosti. Više od čaše dnevno nije baš dobra ideja.

Ako ste veliki ljubitelj voćnih sokova, uspostavite ravnotežu svakodnevnom fizičkom aktivnošću i izbalansiranom ishranom.

Šteti zubima

Ono što jedete i pijete deluje na važe zube, a veća količina voćnih sokova mogu dovesti do erozije zuba. To vodi do boli ili osetljivosti pri ispijanju hladnih, vrućih ili slatkih pića, kao i do promena u boji i karijesa.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...