Koliko je zdrava popodnevna dremka ?

Ako ste se pitali koliko je zdrava popodnevna dremka i kako utiče na organizam, naučnici su konačno dali odgovor koji će se svideti brojnim spavalicama.

Popodnevna dremka, naime, kako je predsatvljeno na nedavno održanoj konferenciji Evropskog kardiološkog društva u Londonu, utiče na snižavanje krvnog pritiska.

Na konferenciji je rečeno da ne samo da snižava pritisak, već umanjuje šanse za srčani udar i druga kardiovaskularna oboljenja.

U istraživanju je učlestvovalo 400 muškaraca i žena koji su patili od povišenog krvnog pritiska. 

Istraživanje je pokazalo da je kod osoba koje imaju običaj poslepodne da odspavaju, 24-satni gornji krvni pritisak prosečno bio za pet odsto niži u poređenju s pacijentima koji nisu spavali posle podne, prenosi portal Iflscience.com.

I premda se ta razlika na prvi pogled čini malenom, voditelj studije Manolis Kalistratos je na konferenciji za novinare rekao da čak i “sniženje pritiska od 2 mm Hg smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti za 10 odsto”.

people 2537324 960 720

Ustanovljeno je da popodnevno spavanje smanjuje gornji krvni pritisak za 3 mm Hg po svakome satu spavanja, što je prosečno 5 mm Hg tokom popodnevnoga sna, a za poređenje, mala doza antihipertenzivnih lekova gornji krvni pritisak smanjuje za 5 do 7 mm Hg.

Još jedan podatak koji ide u prilog onima koji posle podne vole da dremnu – studija je pokazala da je duži san povezan s većim sniženjem krvnoga pritiska.

Utvrđeno je da jedan sat sna daje najbolje rezultate.

Kalistratos je primetio i nekoliko ograničenja studije kojima bi se trebali ‘pozabaviti’ oni koji će u budućnosti sprovoditi istraživanja u ovoj oblasti.

“Nažalost, posle podnevno spavanje je navika koja danas predstavlja privilegiju za veliki broj ljudi koji svakodnevno rade od devet do pet ili kasnije, a i dnevna rutina je intenzivnija”, kazao je Kalistratos.

Foto Pixabay
Autor/Izvor B92
Komentari
Loading...