Generic filters
Exact matches only

Koliko je vitamin F važan za naš organizam?

Vitamin F važan je za metabolizam, sprečava taloženje holesterola u arterijama i jača imuni sistem.

Pomaže i u smanjivanju telesne mase tako što sagoreva zasićene masnoće. Kod obolelih od šećerne bolesti, ovaj vitamin smanjuje rizik od oštećenja kardiovaskularnog sistema i sprečava očne bolesti. Ublažava menstrualne bolove, a primenjuje se i u terapiji steriliteta kod oba pola, naročito kod muškaraca.

Nedostatak vitamina F se ispoljava različito kod dece i odraslih. Najmlađi stalno osećaju žeđ, imaju hronične infekcije, sinuzitis, česte kijavice, alergije na koži, ekceme ili probleme sa disajnim organima, čak i astmu. Kod odraslih je prvi simptom veoma suva koža, prvo na stopalima, potom nogama i na kraju po celom telu.

Preterano je i perutanje koje se vidi prilikom skidanja čarapa. Takođe, nedostatak vitamina F može izazvati razvoj ateroskleroze i arterioskleroze, tromboze, a može doći i do infarkta miokarda, pojave masne jetre, zatvora ili dijareje te smanjene otpornosti organizma na viruse i bakterije.

Da biste zadovoljili dnevne potrebe za ovim vitaminom, u jelovnik uvrstite hladno ceđeno suncokretovo ulje (dve i po kašike), koje je izuzetno bogato ovim važnim sastojkom.

Isti efekt možete postići konzumiranjem šest kašika semenki suncokreta. Vitaminom F bogati su i susam, kikiriki, lan i mak.

 

Najbolje se apsorbiraje u kombinaciji sa vitaminom E.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...