Koliko je moguća gljivična infekcija kod muškaraca?

Gljivične infekcije se najčešće javljaju kod žena. Istraživanja su pokazala da oko 75% žena u najmanje jednom periodu u životu pati od gljivičnih infekcija. Retki su, ali postoje, slučajevi kada muškarac takođe pati od gljivičnih infekcija.

op

Najčešći simptomi gljivične infekcije kod muškaraca su:

  1. svrab i iritacija penisa
  2. napeta i ispucala koža
  3. beli sekret
  4. neprijatan osećaj tokom mokrenja

Gljivična infekcija kod muškaraca, ako se pravovremeno počne lečiti, traje oko nedelju dana. U tom periodu će biti potrebno što više smanjiti unos šećera i alkohola. Moraćete da poveća unos probiotika. Ako ste u vezi, oba partnera trebaju nanositi kremu za lečenje gljivične infekcije.

Ko pripada rizičnoj grupi?

Muškarci koji pate od dijabetesa

Što je veći udeo šećera u krvi i mokraći, to je veći rizik od nastanka gljivične infekcije. Istraživanja su pokazala da muškarci koji pate od dijabetesa češće vode borbu protiv gljivičnih infekcija.

Neobrezani muškarci

Nekoliko istraživanja pokazuje da neobrezani muškarci imaju veći rizik od nastanka gljivičnih infekcija. Muškarci koji su obrezani osećaju puno blaže simptome.

Muškarci s oslabljenim imunim sistemom

Oslabljen imuni sistem povećava rizik od nastanka niza stanja i bolesti, uključujući i gljivičnu infekciju. Za konstantno jak imuni sistem treba živeti zdravo: redovno vežbati, uvesti zdrave prehrambene navike i dovoljno spavati.

Muškarci koji uzimaju antibiotike

Kao i kod žena, rizik od nastanka gljivičnih infekcija se povećava ako uzimate antibiotike. To je potpuno normalna pojava do koje dolazi zbog narušene ravnoteže dobrih i loših bakterija u organizmu.

Iako se gljivična infekcija službeno ne smatra polno prenosivom bolesti, 12 i do 15% muškaraca se zarazi od partnerke koja ima gljivičnu infekciju.

Prevencija gljivičnih infekcija

Nekoliko istraživanja pokazuje da postoje efikasni načini koji pomažu u prevenciji gljivičnih infekcija. Najbolji način da efikasno sprečite gljivičnu infekciju jest da pratite savete i uputstva koje vam je dao lekar.

Koristite kondom

Kao i polno prenosive bolesti, gljivična infekcija se vrlo često prenosi polnim putem.

Usvojite zdrave prehrambene navike

Zdrave navike u ishrani uključuju umereno konzumiranje namirnica koje nemaju hranljivu vrednost (slatkiši, grickalice, sokovi) i povećanje unosa namirnica s bogatom nutritivnom vrednosti (voće, povrće, riba, piletina, riba).

Komentari
Loading...