Generic filters
Exact matches only

Koliko je konzumiranje mesa zdravo (VIDEO)

Meso je još od davnina predstavljalo jednu od osnovnih i strateških namirnica svakog čoveka.

To je zato što je meso neophodno ljudskom organizmu da bi se pravilno razvilo i funkcionisalo. Međutim, jedna od najvećih dilema svih ljubitelja mesnih namirnica jeste – koje meso je najzdravije? Odnosno koje meso treba više, a koje manje jesti? Šta je bolje – crveno ili belo meso? Da li neku vrstu mesa treba izbaciti iz ishrane i zašto?

Iako se u poslednje vreme diže velika fama i pravi podela na zdravo i nezdravo meso, treba istaći da ovo uopšte nije tačno. Štaviše, pojedinci pogrešno sugerišu da se mesa u potpunosti treba kloniti kada je ishrana u pitanju. Ovakvim i sličnim uverenjima ne treba verovati. Naime, dokazano je da je meso preporučljiva i korisna namirnica koja na brojne načine blagotvorno utiče na zdravlje i vitalnost organizma.

Treba znati zbog čega je upravo kvalitetno meso jedan od najvažnijih obroka u čovekovoj ishrani i koje koristi čovek ima od njega. Pre svega meso je najvažniji i najbolji izvor kompletnog proteina. To znači da je sastav esencijalnih amino kiselina u mesu potpun i celovit, što je jako bitno za pravilan razvoj mišića.

Hamburgeri, kobasice i pileća krilca su mnogima omiljeni „komadi“ mesa, ali oni nikako nisu najbolji izbor za vas. Ali, ne morate se odreći mesa da biste bili zdravi, prema rečima nutricionistkinje Kris Sollida. Zdravi proteini koje nam meso pruža su uvek dobrodošli.

“Meso može biti deo zdrave ishrane, baš kako i zdrava ishrana može biti bez mesa“, dodaje te pojašnjava kako je na svakoj osobi odabir želi li jesti meso ili ne. Dobro je zapamtiti da je upravo meso ključan izvor vitamina i minerala poput vitamina B12 i gvožđa.

Malina Linkas Malkani, glasnogovornica za „Academy of Nutrition and Dietetics“ preporučuje umerenost kada je u pitanju konzumacija mesa, a većina nas ga jede više nego je potrebno. Savetuje da je najbolja opcija kada se na tanjiru nalazi ¼ mesa, a sve ostalo neka bude poveće, žitarice i ostale namirnice biljnog porekla.

Dobar odabir mesa

Piletina i riba 

Iako je svako meso zdravo samo po sebi, kao “kraljice” zdravlja od mesnih namirnica navode se piletina i riba. To je zato što i piletina i riba prirodno sadrže nizak nivo masti u sebi. Drugim rečima, ove dve mesne namirnice smanjuju nivo holesterola u krvi. Pre svega, pileće meso, pored niskog sadržaja masti, poseduje i visok nivo proteina. Smatra da se da 100 grama pilećih grudi (belo pileće meso) sadrži čak 31 gram proteina. Naravno, od piletine se mogu, pored hranljivih, praviti i izuzetno ukusni obroci poput pilećeg paprikaša ili sočne piletine.

Činjenica je da sve veći broj ljudi danas konzumira ribu i riblje proizvode. Što i ne treba da čudi, jer riblje meso predstavlja jednu od najzdravijih namirnica. Riba je bogata omega 3 masnim kiselinama koje su od ključnog značaja za normalan rad organizma. Riblje meso značajno smanjuje rizik od srčanog ili moždanog udara, kao i od autoimunih bolesti. Ribe sa većim postotkom masti, poput lososa, sadrže i vitamin D koji se retko može naći u drugim namirnicama. Ovo su samo neke od zdravstvenih koristi redovnog korišćenja ribljih proizvoda u ishrani.

Ćuretina bez kože

Ćuretina je meso s najmanje masnoća i jako dobar izvor vitamina B6 i B3. Ti nutrijenti pomažu srcu da ostane zdravo, poboljšavaju probavu, funkcionisanje mozga i pružaju energiju. Iako nije potpuno bezmastan deo ćuretine, bataci su dobar izvor gvožđa koji je ključan za pravilan rad metabolizma i srca, a manjak ovog minerala može dovesti do anemije.

Svinjska file – lungić

Meso bez puno masnoća je dobar izbor, a kada je u pitanju svinjetina onda svakako odaberite file. Da li ste znali da je upravo meso svinje ono koje se najčešće jede? Ako je tako i u vašem domu, onda odaberite ovaj komad mesa jer sadrži tonu nutrijenata.

Flank steak (flam), ramstek i mlevena govedina (95 posto mesa bez masnoća)

Iako je crveno meso na lošem glasu, ono može biti kvalitetan deo pravilne ishrane, a tako tvrdi studija sprovedena pre nekoliko godina od strane „Proceedings of the Nutrition Society“. Poput drugog mesa, govedina je dobar izvor proteina i esencijalnih nutrijenata. Ako je moguće, odaberite meso životinje koja je rasla na otvorenom i tamo se hranila jer će tako sadržavati više vitamina E i antioksidanata.

Također pazite da meso ne pečete na visokim temperaturama jer istraživanja pokazuju da izgoreli deo mesa može biti i opasan za zdravlje.

Šta izbegavati?

Salama, naresci i viršle su samo primer obrađenog mesa koje treba izbegavati ili umereno konzumirati. Naučna istraživanja su potvrdila kako ovakvo meso, ako se jede u velikim količinama, može biti jedan od uzroka razvoja raka creva. Često su puni soli i zasićenih masnoća, a to su sastojci koji se povezuju s bolestima srca, moždanim udarom i dijabetesom tip 2.

Izbegavajte i masno meso jer je puno masnoća koje utiču na porast holesterola. Šta je najgori izbor? T-bone odrezak bi mogao biti primer. U svetu mesa, i rebarca se smatraju jako masnim mesom. Iako ovo meso nije dobro jesti u velikim količinama, ako ste umereni ne morate brinuti za zdravlje.

Foto pexels
Komentari
Loading...