Koliko je jutarnja VODA SA MEDOM zaista dobra?

Zdravlje pre svega!

Da bi smo razumeli zašto DA ili NE voda sa medom, moramo prvo imati osnovne informacije o pomenutoj namirnici! Svi znamo za šta je sve med dobar, ali malo nas zna zbog čega je to tako!

 

Prvi znaci o korišćenju meda javljaju se u sumerskim i vavilonskim tekstovima pisanim klinastim pismom. Med se spominje i u Bibliji, Kuranu i u spisama mnogih grčkih pisaca.

Ova lekovita namirnica je mešavina od preko 70 raznovrsnih sastojaka čiji tačan sastav zavisi od mešavine cveća i bilja čiji nektar pčele skupljaju. Preko 80 % meda čine ugljeni hidrati. Najzastupljeniji su fruktoza i glukoza sa preko 60 %. Nešto manje od jedne petine je voda, koje najčešće ima oko 17 %, dok je saharoza (stoni šećer) zastupljena do 9 %.

 

propolis

U sastav ulazi i preko 20 kiselina procentualno zastupljene sa oko 0,50 %. Zastupljenost kiselina i njihova pH vrednost zavisi od vrsta bilja od kojih je med proizveden, ali i od geografskog položaja.

Zbog velike koncentracije hranljivih materija, med se koristi i u hranljive i u lekovite svrhe. Izuzetno je bogat vitaminima B i E grupe, od kojih najviše ima riboflavina (oko 40 g u 100 meda).

med i mleko

U 100 g meda nalazi se energetska vrednost od oko 1320 kJ dok ista količina šećera sadrži 1600 kJ. Ukupna količina ugljenih hidrata je 82.1g u 100g meda, odnosno 100g u 100g u šećeru. Pored toga, 1 kg meda ima hranljivost isto koliko i 50 kokošijih jaja, 3 kg ribe, 1 kg šunke, 2,5 kg telećeg mesa, 6 kg pomorandži ili 10-12 kg povrća.

Sada kada znamo osnovne nutritivne kvalitete ove zlatne namirnice možemo sa lakoćom zaključiti da naše telo ima veliku dobrobit od jutarnjeg konzumiranja kašičice meda razmućene u časi mlake vode uz važnu napomenu da voda ne bude toplija od 40 stepeni.

Savet: Pre vode sa medom popijte času čiste mlake vode.

Pročitajte više:

Komentari
Loading...