Generic filters
Exact matches only

Koliko je BAGREMOV CVET zdrav za naš ORGANIZAM

Bagrem cveta od aprila do kraja maja.

Cvet treba da se bere neposredno pre otvaranja, suši se u senci i čuva u dobro zatvorenoj posudi, da ne bi izgubilo aromu. Ovo drvo u cvetu krije vitamin C, eterično ulje, šećer, smolu i tanine, a u semenkama proteine, ugljene hidrate, vitamineA, B1, B2, B6, C, kao i magnezijum, fosfor, gvožđe, cink.

Za šta je dobar bagremov cvet?

Bagrem pomaže kod lečenja virusa, grčeva, kožnih oboljenja, lošeg varenja, za snižavanje temperature, ublažavanje osećaja pečenja u želucu i pojačava izlučavanje mokraće iz tela.

Cvetove možete koristiti u ishrani i ako imate problem sa opstipacijom, ako ste prehlađeni, ili ako imate neke od bolesti srca.

Bagremov cvet u palačinkama

Pored dobro poznatog bagremovog meda treba da probate čaj od bagrema. Priprma se tako što ćete jednu kafenu kašičicu suvih cvetova bagrema preliti proključalom vodom i ostaviti da odstoji pola sata. Nakon toga procediti i piti 1-3 šolje dnevno.

Cvetovi od bagrema predstavljaju pravi specijalitet u kulinarstvu. Mogu se pržiti u smesi za palačinke tako što ćete u klasičnu smesu za palačinke umakati bagremov cvet i pržiti ga u vrelom ulju. Nakon toga pospite ga prah šećerom i vanilin šećerom.

Koji deo bagrema je otrovan?

Stara kora bagrema je otrovna i treba je se paziti. Isto važi i za listove i sirove semenke bagrema. Oni izazivaju slabost, širenje zenica, mogući su i povraćanje, dijareja, slabljenje pulsa i šok organizma.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...