Generic filters
Exact matches only

Kokosovo ulje čini čuda za vaše zube

Kokosovo ulje neće radikalno izbeliti vaše zube, ali njegov uticaj na zdravlje usne šupljine nadmašuje samo izbeljivanje zuba.

 

Ono jača desni te održava dah svežim, a usnu šupljinu čistom.

Evo par načina na koje možete iskoristiti kokosovo ulje za zube

 

1. Mućkanje kokosovog ulja u ustima

Pobrinite se da mućkanje ulja u ustima bude prva stvar koju ćete uraditi ujutru, odmah nakon što izađete iz kreveta i pre nego što operete zube ili popijete nešto. Trebaće vam jedna do dve kašike kokosovog ulja. Stavite ulje u usta i mućkajte ga među zubima 10 do 20 minuta pazeći da ne progutate ulje.

Preporučujemo da to ponavljate barem tri do četiri puta nedeljno te da kokosovom ulju dodate nekoliko kapi eteričnih ulja s dodatnim svojstvima; na primer, kapi divlje pomorandže, limuna i mente. Ako se borite protiv infekcije ili bolesti u usnoj šupljini, kokosovom ulju dodajte kestenovo ili cimetovo ulje te ulje čajevca.

 

2. Prirodna pasta za zube

Kokosovo ulje ipak ima puno dokazanih lekovitih svojstava. Sadrži puno važnih vitamina: vitamin A koji je dobar za imuni sistem; vitamin E koji ima snažna antioksidacijska svojstva i može pružiti zaštitu od UV zračenja; vitamin D koji je dobar za jake kosti i zube i vitamin K koji je dobar za zgrušavanje krvi.

Od kokosovog ulja možete napraviti i svoju vlastitu prirodnu pastu za zube. Njene prednosti su u tome što, osim što je učinkovita u zaštiti usne šupljine, ne sadrži dodatne hemikalije i jednostavna je za pripremu.

Predstavljamo  vam jedan vrlo jednostavan recept:

Sastojci:

  • 0,5 šoljice kokosovog ulja
  • 2 kašike sode bikarbone
  • 10-20 kapi eteričnog ulja od peperminta ili cimeta

Priprema:

Zagrejte kokosovo ulje sve dok ne postane meko ili tečno. Postepeno dodajte sodu bikarbonu i mešajte dok ne postane nalik na testo. Ubacite eterično ulje i spremite pastu u zapečaćenu posudu. Kad je poželite koristiti, izvadite mali deo četkicom ili kašičicom.

 

Komentari
Loading...