Koju grešku pravimo svi u unošenju tečnosti

Gastroenterolog prof. dr Radoje Doder objasnio je koju grešku pravimo svi u unošenju tečnosti, konzumiranju alkohola i prekomernom unošenju hrane, posebno tokom praznika

 

 Hrana je potreba čoveka zbog egzistencije, a praznici znače bogatu trpezu, to je povod za uživanje sa porodicom i prijateljima. Ali moramo voditi računa o meri, to je osnov svega. Tri stvari su ključne – piće, izbor i količina namirnica – rekao je dr.Radoje Doder i dodao:

U izboru moramo biti oprezni, pijte jedno do dva pića, alkohol povećava apetit i ima kalorijsku vrednost, onda ćemo i jesti više. Aperitiv je isključivo jedan, za žene čak i manje od jednog celog, a treba piti što više vode.

Kako kaže, pravilno je popiti vodu pre obroka.

– Želudac se onda malo ispuni i manji je apetit, tako je najzdravije piti vodu. Šest do osam čaša uneti dnevno, a najbolje je pre obroka. Tečnost ispunjava želudac, zato se i supa jede prva tokom većeg obroka, da bi olakšala varenje – rekao je on.

 

Zašto baš pre obroka?

– Ako vodu pijete tokom ili posle obroka, unećete količinu hrane koja je nepotrebna. Usporiće varenje zasigurno – rekao je on.

Velika greška – sedenje satima za stolom!

Prof. dr Doder je rekao da praznici prave problem i zbog višečasovnog sedenja uz razgovor, piće i hranu. To jeste sastavni deo slavlja ali ne prija želucu!

– Može se napraviti plan, on mora postojati od početka. Servirajte dosta povrća, pazite koliko sedite za samim stolom, ne treba sedeti satima. Nećemo jesti na brzinu, jeste praznik i svečana prilika, ali moramo imati odnos prema obroku. Kada se naređaju praznici, neuobičajeno dugo traju, i sve je to teško za stomak – rekao je on.

Foto Pixabay
Komentari
Loading...