Koji su najvažniji vitamini i minerali za žensko zdravlje?

Ženskom telu potrebni su vitamini i minerali kako bi moglo normalno funkcionisati. Evo koji se ubrajaju među najvažnije.

najvazniji vitamini u ishrani beba

Žensko telo složeni je organizam koji traži mnogo toga kako bi normalno mogao funkcionisati.

Ako želite sačuvati svoje zdravlje i dugo živeti, trebali biste obratiti pažnju na ove vitamine i minerale koji se brinu da vaše telo savršeno funkcioniše.

Magnezijum

Ovo je iznimno važan mineral za žensko zdravlje, a posebno pozitivno utiče na zdravlje nervnog sistema, mišića, kostiju te celokupnog imuniteta. Štiti od stresa, a prirodni su mu izvori zeleno lisnato povrće poput spanaća, celovite žitarice, orašasti plodovi te semenke.

Folna kiselina

Reč je zapravo o važnom vitaminu koji pomaže u izgradnji novih ćelija, štiti trudnoću i igra važnu ulogu u zdravlju srca i celog kardio-sistema. Dobar prirodan izvor folne kiseline su tamnozeleno lisnato povrće, maunarke, soja, plava riba te neko voće poput avokada ili pomorandže.

Biotin

Biotin, koji se još naziva vitamin B7 ili vitamin H, u organizmu je zadužen za pravilan metabolizam, posebno za preradu šećera u energiju, a utiče i na zdravlje kože. Može se pronaći u piletini, ribi, bananama, gljivama,šargarepi, pivskom kvascu,te jajima, odnosno samo u žumanjku.

Vitamin B12

Ovaj izuzetno važan vitamin bitan je za normalan rad mozga, ali jednako tako sprečava i srčane bolesti i moždani udar. Održava nervni sistem i krvne ćelije zdravima, pomaže u izgradnji DNK-a te je iznimno važan za vegeterijance i vegane jer sprečava anemiju. Najveće količine vitamina B12 mogu se pronaći u plavoj ribi, posebno u sardinama, zatim u mesu (ali onom organski uzgojenom, odnosno mesu životinja koje su hranjene prirodnim namirnicama), jajima, mleku i mlečnim proizvodima.

Vitamin D

Vitamin D je zapravo hormon, a zadužen je za jačanje kostiju, upijanje kalcijuma, zdrav imunitet, normalno funkcinisanje nerava i štitnjače, a može sprečiti i nastanak karcinoma dojke te pomaže u njegovu lečenju. Najviše ga ima u ribljem ulju i mesu, mleku i mlečnim proizvodima i žumanjku te gljivama. Dakako, najbolji izvor vitamina D krije se u suncu, ali većina ljudi ne uspeva ga upiti iz toga izvora kao ni iz hrane. Zato stručnjaci savetuju da se vitamin D uzima kao dodatak ishrani.

Kalcijiju

Ovaj moćni mineral odgovoran je snagu kostiju i jačina mišića, a igra važnu ulogu i u normalnom funkcionisanju krvi. Takođe, važan je i za održavanje zdravog krvnog pritiska. Prirodni izvori kalcijum su mleko (ako nije previše prerađeno) i mlečni proizvodi, sardine, zeleno povrće, tofu, orašasti plodovi, alge, sušeno voće.

Komentari
Loading...