Koji se sve otrovi kriju u pasti za zube?

Većina nas kupuje pastu za zube i druge proizvode za ličnu higijenu bez čitanja popisa sastojaka, slepo verujući da proizvođači ne bi ugrozili naše zdravlje. To može biti jako skupo plaćena greška. Pasta za zube sadrži mnoge potencijalno štetne sastojke, uključujući i neke koji mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

pass

Jedan od najbržih načina da se nešto apsorbuje u telu je kroz usta. To je razlog zašto se neki lekovi, kao je nitroglicerin, stavljaju ispod jezika. Zbog toga biste trebali biti svesni potencijalno toksičnih sastojaka u pasti za zube koji takođe mogu biti apsorbovani u telo.

Nažalost, to je nešto što vam stomatolog neće reći. Zbog toga vam donosimo spisak nekih potencijalno toksičnih sastojaka u proizvodima za ličnu negu.

Natrijum fluorid

Mnogi ljudi su verojatno svesni da većina pasta za zube i mnoge vodice za ispiranje usta sadrže fluor, jer ga stomatolozi već godinama preporučuju kako bi se sprečilo kvarenje zuba. Ali da li ste znali da većina popularnih zubnih pasta sadrži dovoljno fluorida da uzrokuje mučninu, povraćanje, bol i proliv. Velike doze mogu izazvati paralizu, mišićnu slabost i konvulzije.

 Fluorid nikad nije bio odobren od strane Food and Drug Administration (FDA). Osim toga,istraživanje iz 1990. tvrdi da fluorid ne sprečava nastanak karijesa mada je to ono što stomatolozi stalno naglašavaju. Fluoridi su toksični i u zubnim pastama ih ne bi smelo biti više od 0,15%.

FD & C plava boja 1 i 2

Ove veštačke boje  često se nalaze u poznatim pastama za zube i širokoj paleti drugih proizvoda. Nedavne studije pokazuju da FD & C plava boja 1 i 2 može uticati na sposobnost za učenje i izazvati zdravstvene probleme. Može uzrokovati potencijalno ozbiljne alergijske reakcije, napade astme, glavobolje, mučninu, umor, nervozu i nedostatak koncentracije.

Čak i ako se pasta za zube nikada ne proguta, te se boje mogu apsorbovati u roku od nekoliko sekundi kroz kožu na usnama ili kroz sluznicu u ustima.

Natrijev lauril sulfat (SLS)

Možda najopasniji sastojak u proizvodima za ličnu negu je natrijev lauril sulfat (SLS). Budući da mu je svrha stvaranje pene, dodaje se u zubne paste kako bi se one penile i na taj način stvara utisak da pasta za zube ima učinka.Utvrđeno je da je vrlo korozivan i štetan za kožu tkiva.

Može se naći u većini šampona, uključujući i dečje šampone. Neke od štetnih posledica koje može izazvati su nadraženost očiju, uticaj na rast kose i promene u DNA. Brzo se upija i taloži u organizmu, posebno u tkivima srca, jetre, pluća i mozga.

Triklosan

Triklosan je zbog svojih antimikrobnih svojstava sastojak mnogih deterdženata i pasta za zube. Iako tvrtke koje proizvode sredstva koja sadrže triklosan tvrde da je on siguran, Agencija za zaštitu sredine Sjedinjenih Američkih Država (EPA) stavila ga je na listu opasnih pesticida.

Triklosan je hlorofenol za koji se sumnja da uzrokuje rak. Može izazvati razne iritacije kože, ometa aktivnost polnih hormona i može izazvati sterilnost. Dugogodišnje izlaganje mnogim pesticidima može oštetiti jetru, bubrege, srce i pluća, smanjiti delotvornost imunog sistema.

Hidratizovani silicijev dioksid

Hidratizovani silicijev dioksid, koji se prvenstveno koristi kao abraziv u pasti za zube, pravi se od iskristaliziranog spoja pronađenog u kvarcu, pesku i kremenu.

Grebanje površine zuba s abrazivom, kao što je hidratizovani silicijev dioksid oštećuje caklinu i sprečava ponovnu mineralizaciju, baš kao i korišćenje peska za čišćenje stakla.

Proizvode koji sadrže hidratizovani silicijev dioksid i celulozu posebno treba izbegavati kod bolesti desni, osetljivost i krvarenja desni. Ovaj sastojak može ukloniti zubni kamenac i izbeliti zube, ali i uticati na zdravlje zuba menjanjem kiselosti usta, desni i jezika.

Ako želite možete pokušati sami napraviti pastu za zube prema sledećem receptu:

1 kašika sode bikarbone
1 / 2 kašičica sitne soli
1 kap eteričnog ulja ljute metvice, slatke pomorandže, klinčića ili cimeta
nekoliko kapi vode

Pomešajte sve sastojke i mešajte kašikom dok ne dobijete pastu. Koristite na isti način kao kupovnu pastu za zube.

Komentari
Loading...