Generic filters
Exact matches only

Koje vakcine treba da kombinujete

Kisić Tepavčević razjasnila

Na pitanje da li oni koji su vakcinisani treba da prime treću dozu iste vakcine ili bi možda bilo bolje da ovog puta probaju s nekom drugom vakcinom, ova doktorka dala je nedvosmislen odgovor.

 

„Neke zemlje su već dale treću dozu – Turska, Emirati, Velika Britanija, Mađarska, bilo je raznih kombinacija. U Turskoj je 6,5 miliona ljudi dobilo vakcine i rezultati istraživanja koje će se objaviti za par dana govore u prilog tome da je nešto veća efikasnost pokazana tamo gde su recimo primenjene tri doze kineskog prouvođača u odnosu na kombinaciju „sinofarmove“ (kineske) i „fajzerove“ vakcine“, rekla je Kisić Tepavčević.

 

Prema njenim rečima, suština je u tome da je moguća kombinacija svih vakcina s jednim izuzetkom, a to je da ako je neko dobio dve doze ruskog „sputnjika“, koja ima i prvu i drugu komponentu, za treću dozu, ako se opet odluči za „Ruse“, treba da primi prvu komponentu.

Svim građanima se ostavlja mogućnost izbora vakcine, polazeći od toga da je bezbedno i moguće primiti dopunsku dozu drugačiju od onih kojima su vakcinisani i revakcinisani. Konačan izbor vakcine građani će saopštiti lekaru, tokom pregleda i konsultacija na vakcinalnom punktu. Podsećamo da u Srbiji trenutno postoje četiri vrste vakcina i svih ima dovoljno na svim punktovima u zemlji – kineska vakcina (Sinofarm), ruska vakcina (Sputnjik V) i vakcine proizvođača „Pfizer-Biontech“ i Astrazeneka.

 

Dopunska, odnosno treća (buster) doza vakcine posebno se preporučuje sledećim kategorijama stanovništva:

• osobe sa narušenim imunitetom – imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije, primaoci transplantata koštane srži i solidnih organa, osobe na
hemodijalizi i osobe koje žive sa primarno ili sekundarno imunosuprimiranim pacijentima,
• osobe starije od 70 godina,
• osobe starije od 60 godina koje stalno borave u domovima za stara lica i drugim ustanovama socijalne zaštite,
• zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite,
• putnici u međunarodnom saobraćaju – građani Srbije koji često putuju u inostranstvo, bilo zbog posla ili iz privatnih razloga.

 

Po dobijanju poziva od eUprave građani će moći da se vakcinišu u svim domovima zdravlja širom Republike Srbije, dok će u Beogradu, pored domova zdravlja za treću dozu biti otvoren i punkt u hali 11 Beogradskog sajma, a spisak punktova za imunizaciju će biti dostupan na Portalu eUprava.

Foto Printscreen/Prva televizija
Autor/Izvor b92
Komentari
Loading...