Koje su posledice nespavanja

Spavanje je zdravo i potrebno, a smatra se kako je najbolje spavati između 6 i 8 sati. Tako se zadovoljavaju sve potrebe organizma.
Nažalost za sve one koji imaju problema sa nespavanjem pokazalo se da posledice mogu biti ozbiljnije ako se ne počnu rešavati na vreme. Nespavanje može u velikoj meri uticati na zdravlje čoveka i sprečavati ga u obavljanju svakodnevnih zadataka.

nespp

Kako ćete najbolje znati da li ste  naspavani? Ako tokom dana primetite da ste umorni i da vam nedostaje energije, znači da broj sati koliko ste spavali noć pre očito nije bio dovoljan. To samo dokazuje kako je kod nekoga potrebno oko 9 sati sna, dok neki pojedinci mogu funkcionisati i sa 6 sati. Deca bi morala spavati više.

Postoje mnoge posledice nespavanja, a među njima se spominju stres i teskoba. Stres može biti jedan od uzroka nespavanja te posledica. Svaka osoba koja iza sebe ima već poveći broj neprospavanih noći, ne oseća se dobro i izložena je većoj količini stresa nego ostali.
Takve su osobe iscrpljene i nerzvozne i zato nije čudo ako već nakon kratkog vremena izgube živce. Pokušajte pronaći uzrok zašto se ne možete naspavati i krenite prema rešavanju problema.

Nespavanje može uzrokovati smanjenu kocentraciju i probleme s pamćenjem. Sigurno nije prijatno kada ste na poslu i ne možete ga obavljati 100%, jer se jednostavno ne možete usredsrediti na ono što se nalazi ispred vas. Gubitak kratkotrajnog pamćenja još je jedna posledica nespavanja.

Smanjena sposobnost upravljanja bilo kojim vozilom može predstavljati pravu opasnost za svakog čoveka. Osetite li kako vam nedostaje sna nemojte sedati za volan i izbegavajte duge vožnje kako vam se ne bi dogodilo da zaspete za volanom.

Pokušajte pronać razlog zašto ste toliko nemirni i zbog čega vam san ne dolazi na oči. Prvi korak prema boljem životu je trenutak kada ćete moći reći kako ste se napokon mogli naspavati.

Komentari
Loading...