Koje mleko je najbolje za vas?

Ovčje, sojino, rižino, kokosovo, kravlje ili bademovo? Koje mleko od navedenih je najbolje za vas i vaš organizam? Neke vrste mleka sadrže malo kalorija, ali i malo proteina. Neke vrste sadrže puno proteina, ali i dosta masti, stoga nije svejedno koje konzumirate.

lol

Kravlje mleko

Dobro je za vas ako želite povećati unos proteina, kalcijuma i vitamina D. Dnevno popijte najviše 2 šoljice. Ako odaberete organsko kravlje mleko, uživat ćete u većoj količini protivupalnih omega 3 masnih kiselina, koje podstiču zdravlje srca.

Nije dobro za vas ako ste intolerantni na laktozu, što znači da vašem telu nedostale laktaze, enzima koji je potreban za razgradnju laktoze. Najčešći simptomi intolerancije na laktozu su nadutost, gasovi i druge probavne smetnje nakon konzumiranja mleka.

Bademovo mleko

Dobro je za vas ako pazite na unos kalorija. Zbog odličnog ukusa  jedna je od najčešćih alternativa kravljem mleku. Sadrži malo kalorija i masti. Svakako uzimajte obogaćeno bademovo mleko koje sadrži vitamin D i kalcijum.

Nije dobro za vas ako mleko pijete zbog povećanja unosa proteina jer ih bademovo mleko ne sadrži puno. Ipak, neki proizvođači bademovog mleka dodaju proteine pa obratite pažnju na sastav proizvoda.

Ovčje mleko

Dobro je za vas ako želite uživati u mleku sličnom kravljem. Obe vrste sadrže 8 do 9 grama proteina u jednoj šoljici. Ovčje mleko sadrži nešto manje laktoze pa je lakše probavljivo za osobe koje su intolerantne na laktozu.

Nije dobro za vas ako pazite na unos kalorija. Ovčje mleko sadrži oko 170 kalorija i 10 grama masti u jednoj šoljici.

Kokosovo mleko

Dobro je za vas ako želite uživati u kremastom mleku koje će obogatiti vaše pahuljice, čaj, kafu pa i supu. Sadrži oko 45 kalorija u jednoj šoljici, stoga je odličan način obogaćivanja ukusa hrane bez dodavanja puno kalorija.

Jedna šoljica kokosovog mleka sadrži oko 4 grama zasićenih masti. Preskočite ga ako vaša ishrana već obiluje zasićenim mastima.

Sojino mleko

Dobro je za vas jer sadrži 7 grama proteina u jednoj šoljici i 80 kalorija. Sojino mleko sadrži oko 2 grama vlakana. Neka istraživanja su pokazala da smanjuje rizik od nastanka nekih vrsta raka.

Neka istraživanja pokazala da spojevi sojinog mleka u telu deluju kao estrogen, koji povećava rizik od nastanka raka dojke.

Rižino mleko

Dobro je za vas ako patite od velikog broja alergija na hranu. Jako je mali broj ljudi koji ima alergijske reakcije na rižino mleko. Takođe je odlično za osobe koje su intolerantne na laktozu.

Nije dobro za vas ako pazite na unos kalorija. Sadrži oko 90 kalorija u jednoj šoljici. To nije tako puno, ali postoje i bolje opcije. Sadrži nešto više ugljenihidrata i samo 1 gram proteina u jednoj porciji.

Komentari
Loading...