Generic filters
Exact matches only

Kofein utiče na količinu testosterona

Odrasli muškarci bi mogli imati manju količinu testosterona, ako je njihova majka tokom trudnoće konzumirala velike količine kafe.

muš

Kako pijenje kafe tokom trudnoće utiče na muške potomke?

Najaktuelnija danska istraživanja prilično precizno analiziraju majke koje su konzumirale velike količine kofeina, te one koje ga nisu, odnosno jesu umereno (do tri šoljice na dan). A rezultat? Odrasli sinovi iz prve grupe imali su gotovo 10% niži nivo testosterona nego oni iz druge grupe. Prevelika je količina takođe imala uticaj na manju količinu hormona inhibin B u telu te manji volumen prostora za produkciju spermatozoida. Statistički gledano te uzročno posledične veze naime nisu 100 posto potvrđene, iako postoji mogućnost da uticaj nije nezanemariv.

Kod odraslih kofein povećava količinu testosterona

Bitan je podatak da su istraživači koji su tražili povezanost uticaja kofeina na nivo testosterona kod odraslih utvrdili suprotno. Dakle, „više kofeina, više testosterona“. Što navodi na činjenicu da različiti unosi u telo u različitim životnim razdobljima imaju drugačiji – i ne isključivo loš uticaj.

Broj učesnika u istraživanju nije bio veliki – 343 muškarca i njihove majke kao žene koje su konzumirale veliku količinu kofeina i bile trudne između 1984. i 1987. godine. Trudnice su same izveštavale o konzumiranim količinama, a samo istraživanje predstavlja tek prvu klicu u otkrivanju detaljnijeg uticaja kofeina na razvoj fetusa.

Komentari
Loading...