Ključni vitamini za lečenje akni

I pored toga što veliki broj ljudi ima problema sa aknama, malo njih se zapravo svakodnevno trudi da povodom toga uradi nešto i spreči njihovo ponovno javljanje.

akne

Zdrava ishrana sa puno voća i povrća našem organizmu donosi puno vitamina i minerala, što doprinosi opštem zdravlju pa i zdravlju naše kože.

Ključni vitamini za lečenje akni su:

Vitamin A

U svojoj prirodnoj formi, poznatijoj kao retinol, u najvećim količinama može se naći u ribljem ulju, džigerici i mlečnim proizvodima. Brojna istraživanja su pokazala da je ovaj vitamin izuzetno bitan hranljivi sastojak kada je reč o našoj koži i lečenju akni. Vitamin A, koji inače proizvode biljke, poznatiji kao beta karoten, može se naći u žutom i narandžastom voću i povrću poput šargarepe, kajsija, dinja, kao i u zelenom povrću kao što je peršun, kelj i spanać. Međutim, prevelike količine ovog vitamina su jako opasne, tako da ne treba preterivati.

Vitamin B2

Opšte je poznato da stres pogoršava već postojeći problem sa aknama, a vitamin B2 je u velikom broju slučajeva jako efikasan kada je reč o umirivanju i otklanjanju neželjenog stresa. Prirodni izvori koji obiluju ovim vitaminom jesu: mleko, riba, jaja, meso i lisnato zeleno povrće.

Vitamin B3

Ovaj vitamin takođe spada u hranljive sastojke, esencijalne za uspešno lečenje akni. Može se naći u kikirikiju, jajima, avokadu, džigerici i posnom mesu. Vitamin B3 je takođe jako efikasan kada je reč o poboljšanju cirkulacije i opšteg zdravlja kože.

Vitamin E

S obzirom na to da predstavlja jako moćan antioksidant, ovaj vitamin štiti ćelije od štetnog dejstva slobodnih radikala, koji predstavljaju potencijalno opasne i štetne nusproizvode našeg metabolizma. Ono što takođe treba naglasiti jeste da ovaj vitamin predstavlja najbitniji hranljivi sastojak u borbi protiv akni. Može se naći u većim količinama u badema, kikirikija, semenkama suncokreta, brokolija i uljima koja vode poreklo do povrća.

 

 

 

Komentari
Loading...