Kiselost organizma i alkalna ravnoteža

Naše je telo blago alkalno, tj. pH vrednost je optimalna za održavanje zdravlja i pravilno funkcionisanje organizma. Stanje neravnoteže može imati za posledicu brojne zdravstvene probleme, kako telesne tako i psihičke.

kiselost

Koncept pH vrednosti poznat je već hiljadama godina i zasniva se na teoriji da je čovekovo zdravlje direktno povezano i zavisi od toga na kom je nivou kiselosti telo. Ako je telo previše kiselo, tj. ne postoji ravnoteža, tada dolazi do poremećaja koji se manifestiuju u obliku raznih vrsta problema ili oblika obolenja.

Takođe danas mnogi lekari i nutricionisti smatraju da kiselo okruženje u tkivima nakon dugotrajnog unošenja nezdravih namirnica slabi sve telesne ćelije te izaziva mnoge bolesti.
Kako postajemo “prekiseli”?

Savremena ishrana obiluje namirnicama koje stvaraju kiselu reakciju u telu. To su, npr. prevelika količina proteina životinjskog porekla, šećer, belo brašno, namirnice bogate skrobom, masna hrana i sve namirnice koje sadrže konzervanse i aditive, zatim alkoholna pića, gazirani napici… Sve što unosimo u sebe ima uticaj na pH vrednost  krvi. Veliko zagađenje životne okoline i ovde, nažalost, igra veliku ulogu. Prevelike količine sumpornih spojeva u vazduhu ili prezasićenje zemljišta veštačkim đubrivima, uz namirnice koje inače povećavaju kiselost krvi i zagađenost vazduha, vode i zemlje, doprinose istom problemu. Voće, povrće, voda i vazduh loš kvalitet još više otežavaju uspostavljanje pH ravnoteže.

Preterana kiselost prisiljava telo da posuđuje minerale (kalcijum, natrijum, kalijum, magnezijum…) iz vitalnih organa i kostiju, a kako bi smanjilo i neutralizovalo kiselost te je otklonilo iz tela. Po ukusu materija znamo da one mogu biti kisele (kao limun) . Ako je pH vrednost neke materije manja od 7, tada smatramo tu materiju kiselom, a ako je veća od 7, tada je ona alkalna. pH vode je tačno 7 i ona se smatra neutralnom. PH vrednost se meri na skali od 0 do 14.

Najčešći uzrok stanja u organizmu kada prevladava kiselost nad alkalnošću danas je nepravilna ishrana.

Navodimo neke od biljaka koje pomažu kod alkaliziranja organizma:

Lišće ječma

Bogat je izvor hlorofila, aminokiselina, vitamina, minerala i antioksidansa poput saponina. Konzumiranje ječmene trave uravnotežuje pH tela i pomaže da ćelije tela funkcionišu optimalno. Ima do 30 puta više vitamina B1 i 11 puta više kalcijuma od kravljeg mleka, šest i po puta više karotena i gotovo pet puta više gvožđa od spanaća, sedam puta više vitamina C od pomorandža i četiri puta više vitamina B1 od crnog brašna. Ječmena trava ima vrlo visok udio organskog natrijuma, koji otapa kalcijum pohranjen na zglobovima (artritis). Ječmena trava ima jednu od najviših vrednosti prirodnih enzima SOD (superoksid dismutaza), koji je snažan antioksidans, a uloga mu je da štiti ćelije od štetnih slobodnih radikala, glavnih krivaca za starenje.

Brokoli

Uz makronutrijente, brokoli je posebno vredan izvor vitamina i minerala – vitamina C, provitamina A, vitamina B6, pantotenske kiseline, riboflavina, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, fosfora i kalijuma. Osim obilja hranjivih materija, brokoli sadrži i različite biološke aktivne sastojke (fitohemikalije), čija antioksidativna svojstva pozitivno utiču na zdravlje, smanjujući rizik obolevanja od nekih oblika karcinoma i srčanih bolesti.

Lišće pšenice

Mlado lišće pšenice sadrži visok nivo hlorofila korisnih u održavanju zdrave krvne slike kao i za pomoć pri formiranju idealne pH vrednosti u telu. Vraća alkalnost u krvi, snažno čisti jetru i krv. Enzimi i aminokiseline koje se nalaze u pšeničnoj travi mogu zaštititi od kancerogenih materija kao retko koja druga hrana. Neutralizuje toksine unesene u organizam iz okoline te sadrži korisne enzime koji olakšavaju proces probave. Mnoge aktivne materije koje se nalaze u mladom lišću pšenice neutralizuje toksine u našim ćelijama, usporavaju proces starenja i čine telo otpornijim. Stimulišu rad štitne žlezde, smanjuje gojaznost i probavne smetnje.

Limun

Zdravstvene koristi limuna dolaze od mnogih hranjivih elemenata poput vitamina C, vitamina B skupine, fosfora i ugljenohidrata prisutnih u njemu. Limun je voće koje sadrži flavonoide koji imaju antioksidativna i antikancerogena svojstva. Limun pomaže u lečenju problema vezanih za probavne smetnje i konstipaciju.

Posledice koje može izazvati prevelika kiselosti (acidoza):

  • oštećenja srca i krvnih sudova, uključujući sužavanje krvnih sudova i smanjenje kiseonika
  • povećanje telesne težine
  •   gojaznost i dijabetes
  • probleme s bešikom i bubrezima
  • slabljenje imunog sistema
  • nakupljanje otrova
  • prerano starenje
  • osteoporozu
  • upalu zglobova i mišića
  • hronični umor
[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...