Kičma i kako je sačuvati

Kičma.Bol u leđima se najčešće javlja između 20. i 55. godine, a od njega pati oko 80 posto populacije. Bol u leđima i kičmi je simptom različitih bolesti i stanja. Ipak, kad se uobičajeno govori o bolnim leđima, misli se na mehanički uzrokovanu nespecifičnu bol u donjem delu leđa koja se može širiti i do kolena ili čak do stopala.

kako biste odrzali pravilan polozaj potrebno je da vezbate istezanje grudi obavljate vezbe 9

Zbog višestruke funkcije kičma je izložena stalnom mehaničkom opterećenju, pa može doći do prenaprezanja i istrošenosti.

Gde se bol javlja

Kičmu povezuju brojni mišići, nervi, krvni sudovi i ligamenti. Omogućava nam da stojimo uspravno, a pršljenovi poredani u cev oblikuju zaštitni kanal kroz koji prolazi leđna moždina i koreni nerava. Upravo zbog mnogostruke funkcije, kičma je izložena stalnom mehaničkom opterećenju, pa može doći do prenaprezanja. Na prelazu između jednog dela kičme u drugi najčešće dolazi do degenerativnih promena koje su izvorište bola. Tako se bol najčešće javlja na slabinsko-kičmenom prelazu između pokretnog i opterećenog zadnjeg slabinskog pršljena i slabo pokretne kičmene kosti.

Bol u leđima možemo  podeliti na:

– jednostavan – bolovi su prisutni u području od donjeg rebrenog luka do zadnjice; a mogu se širiti i kao preneseni bolovi do kolena
– lumboishijalgiju – bol u krstima i duž noge; bol je jača u području noge nego u krstima
– bol u leđima uzrokovan ozbiljnim bolestima – tumori, infekcije, reumatske bolesti.

Uzroci bola

Najčešći uzrok je preterano i nepravilno naprezanje leđa, koje je veće od snage leđnih mišića, veza i diskusa. To može biti težak fizički rad, nepravilan položaj tela (dugo sedenje), a tegobe uzrokuju opušteni ili prenapregnuti mišići i ligamenti. To jest tegobe izazivaju rotacioni pokreti koji dovode do istegnuća bočnih pršljenskih zglobova, koje su znatno češće od tegoba koje nastaju diskopatijom.
Bol može nastati iznenada i biti jaka (zbog preterano napetih mišića ili veza) ili nastaje postepeno i postepeno postaje sve jača, što je karakteristično za degenerativne promene pršljenova i diskusa.

Simptomi

Najkarakterističnija bol je u slabinskoj i leđnoj regiji, kao i u području zadnjice i natkolenica. Bol se pojačava s aktivnošću, a javlja se i povišena napetost mišića i ograničena pokretljivost karlice. Bol može da bude prisutna samo u području zahvaćenih pršljenova, ali može da se proširi i na noge.

Lečenje i prevencija

Bitna je primena lekova, fizikalne terapije i medicinske vežbe.

1) Mirovanje
2) Za bol se uglavnom propisuju antireumatici, miorelaksanti i analgetici.
3) Od fizikalne terapije koriste se hidroterapija (bazen), krioterapija (lečenje ledom) i elektroterapija (lečenje strujom). Često se primenjuje i masaža jer poboljšava metabolizam i deluje protiv bola i grča mišića. A najveće poboljšanje primenom akupresure sa svim fizikalnim procedurama.
4) Medicinske vežbe se prilagođavaju svakom bolesniku, posebno i dovode do poboljšanja funkcije i pokretljivosti zahvaćenog dela kičme.

Bolovi u kičmi se često javljaju i kod:

-upalnih reumatskih bolesti (reumatoidni artritis, ankilozantni spondilitis, giht…)
-iskrivljenja kičme (kifoza, skolioza)
-nakon povreda i trauma u području karlice
-infektivnih bolesti (tuberkuloza)
-osteoporoze

Kako da sprečite

Da biste sprečili bol u kičmi dovoljno je da poštujete jednostavna pravila ponašanja:

  • pravilno držanje tela
  • umerena redovna fizička aktivnost
  • jačanje mišića koji drže kičmeni stub

Takođe se trudite da izbegavate dugotrajno sedenje i vrlo težak fizički rad. Vodite računa o telesnoj težini i nosite kvalitetnu obuću.

Mnogi su pročitali i ove tekstove:

 

Komentari
Loading...