Kesten je pun vitamina i gvožđa, odličan za srce i imunitet (VIDEO)

Kesten je obavezna zimska namirnica ako želite da poboljšate zdravlje.

 

Ovaj ukusni plod zbog visokog sadržaja biljnih vlakana i složenih ugljenih hidrata, brzo izaziva osećaj sitosti, a nije previše kaloričan.

Kesten je dobar i za očuvanje zdravlja zuba i kostiju, jer se u njemu nalazi jedinstvena kombinacije kalcijuma, fosfora i magnezijuma.

S obzirom na to da je bogat i vitaminima B grupe, pospešuje dobro zdravlje nervnog sistema i sprečava neurološke promene i oboljenja. Koristan je i u ishrani dijabetičara jer neće naglo podići insulin u krvi.

Kesten sadrži i sve esencijalne aminokiseline, što je posebno značajno za one koji su na veganskoj ishrani, stare i sportiste. Brašno od kestena je bez glutena i zato je ono idealno u ishrani obolelih od celijakije i osoba u različitoj meri osetljivih na gluten.

Ukoliko ste često umorni, a uz to i anemični, pravi prirodni lek je kesten, jer ima visok sadržaj gvožđa.

 

Kesten ima i efekat kardio-štita, jer sadrži dobre masnoće i obezbeđuje dobru proporciju omega 3 i 6 masnih kiselina. Usled niskog sadržaja natrijuma a visokog kalijuma, odličan je i u ishrani osoba koje boluju od hipertenzije.

Njegovo diuretično dejstvo, čini ga pogodnim za osobe kod kojih se zadržava voda u organizmu. Uz sve navedeno, kesten omogućava dobar rad crevnog sistema, dobro stanje bakterijske flore, sprečava konstipaciju i poremećaje creva što sve zajedno blagotvorno deluje i na imunitet.

Foto Unsplash
Autor/Izvor Mondo.rs
Komentari
Loading...