Kelj,istinski zdrava hrana

Tamni i lisnati kelj je istinski zdrava hrana. Kelj je pun hranljivih sastojaka među kojima najviše vitaminima K, A, C te kalcijumom. Istovremeno kelj je pravo super oružije protiv raka jer sadrži 45 vrsta flavonoida koji su kombinovano antioksidanti i antiupalni borci i delotvorno sprečavaju pojave više vrsta raka a posebno mokraćne bešike, grudi, debelog creva, jajnika i prostate.

keelj

Intersantno je istaći da kelj istovremeno ima kalcijuma kao mleko, potazijuma kao banane i vitamina C kao pomorandže ali i jaku koncentraciju izoticijanita antikancerogene hemikalije koja prevenira rak pluća, debelog creva i grudi.

Osim ovoga kelj vrlo efektivno smanjuje holesterol, reguliše krvni pritisak, popravlja plodnost, pamćenje i zdravlje kostiju. Ove zaključke rezultiralo je ispitivanje u Centru za nauku od javnog interesa u Washingtonu DC u kojem je kelj proglašen povrćem broj 1 u kategoriji od 84 najčešće korištene vrste u ishrani. Kelj je najbolje konzumirati svež a što su listovi tamniji i mesnatiji to je koncentracija korisnih sastojaka veća.

Svakako i skuvani kelj zadržava veći deo hranljivih sastojaka. Kako je kelj zbog svoje strukture teže jesti svež predlažemo da ga sameljete u blenderu u kombinaciji sa još nekim vrstama voća i povrća uz dodatak vode i ovu smesu popijete.

Komentari
Loading...