Generic filters
Exact matches only

Kefir je prirodni napitak, piju ga umesto vode i dobar je za pritisak VIDEO

Svojevrstan prirodni napitak, kefir je fermentisan proizvod, a njega čine enzimi i mikroorganizmi. Konzumiranje ovog napitka može da vam pomogneu rešavanju brojnih zdravstvenih tegoba.

Sam kefir izgleda kao zrnce, ali u suštini ne radi se o pravim zrncima. Ta zrnca kefira koja se kasnije koriste za proizvodnju napitka pod nazivom kefir, sastoje se od mlečne kiseline, steptokoka, mikrokoka, gljivica i bakterija.

Ono što je takođe važno, jeste da kefir može da bude voden, ali i mlečni i to je onaj koji najčešće konzumiramo.

KAKO NAPRAVITI DOMAĆI KEFIR OD KEFIRNIH ZRNACA

Na prvom mestu se bori za zdravu crevnu floru, a to je pola zdravlja, no tu je tek početak blagotvornih svojstava koje kefir pruža. Smanjuje rizik od upalnih procesa u telu, odličan je za detoksikaciju, ali i mršavljenje. Takođe se bori protiv alergija, anemije, gastritisa, čira na želucu, lenje stolice, visokog pritisak, određenih nadražaja jetre.

Brže se vari od mleka

Kefir može da se pije u prilično velikim količinama – gotovo do 1,5 litara dnevno, a lakše se i brže vari od od mleka – dok se kuvano mleko zadržava u želucu oko sedam sati, kefir iz masnog mleka zadržava se 4,5 sata, a iz obranog mleka 3 sata. Za terapeutsko dejstvo kefira zadužena je njegova mikroflora, odnosni kefirna zrnca, te laktična kiselina koja ide uz njih.

Kefir reguliše zapaljenske procese

Kada postoje neki zapaljenski procesi koji se odnose na creva, istraživanja su pokazala da kefir može da bude zaista dobro rešenje. Naime, kefir sadrži sve potrebne bakterije, koje su neophodne u rešavanja tih zapaljenskih procesa. Dakle, dokazano je da je kefir u ovakvim situacijama izuzetno koristan.

kefirKefir pozitivno utiče na imuni sistem

Znamo koliko je važno da čuvamo i negujemo kvalitetan imuni sistem i to različitim vitaminima, mineralima, dobrim načinom života, pravilnom ishranom, suplementima, fizičkom aktivnošću i slično. Kada imamo dobar imuni sistem možemo da izbegnemo različite viruse i prehlade, koji mogu opasno da nam naštete. Tako da, dobro je znati da kefir pozitivno utiče na imuni sistem i da ga treba konzumirati povremeno, čak i ako nemate neke probleme, a sve u cilju prevencije.

Reguliše alergiju i pozitivno utiče na našu kožu

Znamo koliko alergije mogu da nas poremete i to posebno one koje imaju veze sa respiratornim sistemom.

Nekada nam se čini da ne možemo da izađemo iz kuće, a vrlo često posežemo za raznim lekovima, jer jednostavno ne možemo da izdržimo.

Međutim, kefir pozitivno utiče na naš organizam u tom smislu zato što on smiruje zapaljenske ćelije, koje su glavni krivci zašto se nagomialva sluz i zašto se smanjuje funkcija pluća u tim kriznim trenucima.

Takođe, dobro je znati da kefir može i te kako pozitivno da utiče na kožu. I to na akne, ekceme, psorijazu ili neku vrstu osipa. Ovo su neki sistemski problem za koje je potrebno vreme. Međutim, kefir može povoljno da utiče in a one stvari koje nisu sistemske, poput opekotina na koži.

Kako se pravi domaći kefir?

Sada, kada smo videli kakva sve delotvorna svojstva ima kefir, treba razmisliti i o tome kako se pravi domaći kefir, kako bismo taj čarobni napitak imali uvek u svom domu, kada god nam nešto zatreba. Pitanje na koje prvo treba da damo odgovor jeste gde pronaći zrnca kefira. Uglavnom ih možete kupiti, ali treba da znate da se kefirna zrnca većinom i poklanjaju upravo zbog toga što većina ljudi koja pravi kefir ima zrnaca na pretek. Naime, ta zrnca se stalno umnožavaju i zato se vrlo često poklanjaju.

Elem, kada nabavite ili kupite kefirna zrnca sve što treba da uradite jeste da ih prelijete svežim mlekom u jednoj manjoj tegli. Kao što smo naveli, to može biti kravlje, kozije ili ovčije mleko, svejedno je i naravno koristite mleko u zavisnosti od toga šta volite. To treba da prenoći, odnosno da stoji 24h i dobili ste kefir. Međutim, savetuje se da prve dve tri ture bacite ili da ih iskoristite kao kremu za kosu ili za lice. Naime, i taj domaći kefir može da se koristi, međutim, možda neće biti dobrog ukusa. Sve što treba da uradite jeste da ga držite na toplom i da ga cedite i tretirate plastičnim posuđem, nikako metalnim. Kada ga napravite obavezno ga držite u frižideru.

Foto Pixabay
Autor/Izvor B92
Komentari
Loading...