Generic filters
Exact matches only

Katarakta- Simptomi i lečenje biljem

Katarakta ili siva mrena predstavlja zamućenje očnog sočiva što dovodi do slabljenja vida.

hh

Najčešće katarakta nastaje kod starih ljudi, kao deo procesa starenja i tada se naziva staračka katarakta. Obično se javlja posle 60. godine života. Uzrok nastanka katarakte još se ne zna. Problem je najverovatnije u poremećaju metabolizma sočiva. Stadijumi razvoja katarakte su: početna, nezrela, zrela i prezrela. Kada katarakta postane potpuno bela ona se naziva zrela katarakta. Tada prouzrokuje potpuni gubitak vida i može dovesti do zapaljenja i bolova u oku.

Simptomi:

Najvažniji simptom katarakte je smanjena oštrina vida. Početna katarakta dovodi do malog oštećenja vida. Intenzivnija katarakta dovodi do većeg oštećenja vida, a potpuno zamućeno sočivo dovodi do gubitka vida. Drugi simptomi katarakte mogu biti žućkasta prebojenost i blago bleštanje celog oka bolesnika (kao da se gleda kroz žuti filter) i duple slike.

Nekada bolesnici, u početnoj fazi razvoja katarakte, primete da im je vid na blizinu bolji nego što je bio. Svi simptomi katarakte mogu biti posledica i neke druge bolesti oka, zbog čega je obavezan pregled kod očnog lekara. Dokazano je da su šanse za razvijanje katarakte manje ukoliko se jede dobro balansirana hrana, ne izlaže previše ultravioletnom zračenju, nose zaštitne naočare sa filterom kao i ukoliko se dobro kontroliše i leči šećerna bolest.

Lečenje:

Uzmite 6—8 listova svežeg peršunovog lista i operite ga u čistoj vodi. To lišće stavite preko noći na oči i povežite gazom . Ujutru se u zamračenoj prostoriji skinite zavoj. Nakon umivanja ruke dobro operite sapunom. Zatim u čistu zčiniju uspite hladnu bistru vodu. U tu vodu iscedite sok od dva veća limuna i rukama zapljuskujte oči. To ponavljajte do ozdravljenja.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...