Generic filters
Exact matches only

Kašalj, malaksalost, povraćanje: Građani sa ovim simptomima treba HITNO da se jave LEKARU, a evo šta nikako ne bi trebalo da urade

Veliki broj građana ovih dana žali se na temperaturu, bol u grlu, kašalj, promuklost, kijavicu, malaksalost, ali i stomačne tegobe, povraćanje i dijareju.

 

Iako su se prehlade i crevne infekcije očekivale tek za tri, četiri nedelje čekaonice u domovima zdravlja pune su obolelih.

Prim. dr Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine i predsednica Sekcije opšte medicine u Srpskom lekarskom društvu, potvrđuje da je od prošle nedelje povećan broj pacijenata čiji simptomi liče na prehladu, a dosta je i onih koji povraćaju i imaju dijareju.

– Kolege iz domova zdravlja, takođe, kažu da je slična situacija i kod njih.

Obično se takve infekcije javljaju malo kasnije, odnosno tri do četiri nedelje od početka školske godine.

Prošle nedelje bilo je dosta pacijenata koji su imali stomačne tegobe. Antibiotici obično ne deluju na te “tekuće” infekcije.

Ukoliko temperatura, kašalj, malaksalost, promuklost, ali i ostali simptomi traju nekoliko dana, onda bi trebalo da se urade analize krvi – krvna slika, leukocitarna formula, kako bi se videlo da li su u pitanju virusi ili se nadovezala neka bakterijska infekcija – objašnjava dr Dimitrijević.

sick child today 160212 tease ad493b788c6f9aa9fca2a6105f1b6aee

Prema njenim rečima, kada su crevne infekcije u pitanju simptomi su tečne stolice, mučnina i povraćanje.

– One jesu uobičajene za ovo doba godine, ali je njihov broj povećan u dodnosu na isti period prošle. Takođe, zanimljivo je da je veći je broj odraslih pacijenata, dok mališani još odolevaju – rekla je dr Dimitrijević i istakla da je najvažnije u takvim situacijama nadoknađivati tečnost da ne bi došlo do dehidratacije na koju su posebno osetljivi deca, stari i osobe sa hroničnim oboljenjima.

Da biste pomogli svom sistemu za varenje da se lakše izbori sa infekcijom, pored terapije koja vam je prepisana, potrebno je uvesti i poseban režim ishrane.

– Najbolje je jesti kuvani kromprir, šargarepu i pirinač, tostiran hleb ili dvopek, neki posan keks, posne supice iz kesice i piti običnu vodu ili čajeve od nane i kamilice, ali nikako zaslađene.

Tečnost treba piti u malim količinama da ne biste izazvali gastokolični refleks i ponovo izazvali stolicu ili povraćanje. Ono što često pacijenti rade, a nikako ne bi trebalo, jeste da kod prvih grčeva i bolova u stomaku popiju lek protiv bolova, najčešće brufen, što može biti samo kontraidikovano i može dovesti do dodatnih komplikacija – ističe dr Dimitrijević.

Izvor: zena.blic.rs FOTO: Shutterstock

PROČITAJTE VIŠE:

Komentari
Loading...