Kamilica je “lek za sve”

Kamilica je jednogodišnja, mala zeljasta biljka.

uu

Naraste visoko svega 10-30 cm, ređe i pola metra. Prepoznatljiva je po svojim sitnim belo-žutim cvetovima. Raste po poljima i kraj puteva, a možete je videti gotovo na svim livadama..

Kamilica je kod nas sinonim za čaj. Ali ako pogledate koja sve lekovita svojstva ima, nije ni čudo što je tako. Kamilica je “lek za sve”.

Ova lekovita biljka pospešuje probavu, snižava temperaturu, ublažava bol, smiruje grčeve, smanjuje osipe, umiruje opekotine, konjuktivitis, dermatitis, ublažava depresivno stanje, umanjuje iritabilnost, ublažava migrenu i teškoće klimaksa, leči akne, pruža prijatan osećaj unutrašnje ravnoteže.

Ona je dobar lek za smirenje. Redovno pijte čaj i osetit ćete promenu. Za odrasle se čaj priprema tako što kašiku kamilice prelijete s 2 dl kipuće vode, i ostavite poklopljeno 15 minuta. Ukoliko želite jači čaj procedite ga nakon sat vremena.

Ako imate problema s kožom ili jednostavno želite lepšu i negovanu kožu dovoljno je jednom nedeljno umiti se čajem od kamilice.

Kod problema sa opadanjem kose, za ispiranje koristite čaj od kamilice (pripremate ga tako da četiri kašike biljke prelijete litrom kipuće vode, nakon deset minuta procedite i pričekajte da se ohladi do temperature s kojom inače ispirete kosu).

Kamilica se koristi i za pomoć kod menstrualnih tegoba. Bolove možete ublažiti oblogama. Njih pravimo tako što veliku kašiku kamilice prelijemo ¼l vrelog mleka, procedimo i tople obloge stavljamo na stomak. Bolovi će vrlo brzo nestati.

Uljani ekstrakt kamilice se upotrebljava u kozmetici kao najvažniji sastojak za izradu visoko kvalitetnih preparata za negu kože.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...