Generic filters
Exact matches only

Kako živeti sa Parkinsonovom bolešću?

Za bolesnika je važna odgovarajuća pomoć kako bi mu se omogućio kvalitetniji život. Važno je ohrabriti bolesnika, ali i učestvovati u fizioterapijskim vežbama s bolesnikom, a i pomagati mu da ostane uključen u porodične aktivnosti.

12991_0809-demencija-foto-shutterstock_f

Članovi porodice mogu mnogo da pomognu bolesniku kako bi se oslobodio depresije, osećaja ljutnje i osećaja nelagode zbog zavisnosti od drugih ljudi.
Utvrđeno je da fizikalna terapija koristi bolesnicima s PB. Zbog ukočenosti smanjena je aktivnost mišića koji tako postaju sve ukočeniji i krući. Zato je važno suprotstaviti se ovom krugu događanja i ostati aktivan uz što više svakodnevnih aktivnosti, koje uključuju i vežbanje. Iako vežbanje neće ukloniti simptome bolesti ili smanjiti njenu progresiju, ono će poboljšati bolesnikovo telesno i duševno stanje.

PB zahteva pravilnu i uravnoteženu ishranu kako bi se postigla zadovoljavajući nivo energije i bolje dejstvo lekova. Za pravilnu ishranu važno je odabrati raznovrsne namirnice i zadovoljiti svakodnevne potrebe za unosom hranljivih i zaštitnih supstanci.

Komentari
Loading...