Kako živeti sa astmom

Neizlečiva… Astma je u visokom procentu urodjena bolest

Oko 10 odsto stanovništva u Srbiji boluje od astme, lekovi ne mogu da je izlece, ali mogu da prorede napade i omoguce obolelom da normalno obavlja svakodnevne aktivnosti.Bronhijalnu astmu u Srbiji ima oko deset odsto stanovništva, a u regionima sa velikim zagadjenjem vazduha, kao što je, na primer, Pancevo, procenat obolelih je i veci. Prim. dr Olika Drobnjak-Tomašek, spec. internista-alergolog i nacelnik odeljenja za alergologiju i imunologiju KBC „Bežanijska kosa”, objašnjava da je astma u osnovi hronicno zapaljenje sluznice disajnih puteva.

Asthma-disease

Nov način lečenja
U poslednje vreme se pojavljuju studije o lecenju bronhijalne astme koje nije usmereno na trenutno otklanjanje simptoma zapaljenja sluznice disajnih puteva, vec na opuštanje spazma mišica bronha putem radio-talasa ili toplotne energije. Zasad ova metoda nije prakticna jer zahteva periodicno primenu bronhoskopije i uvodjenje u blagu anesteziju, ali usavršavanje ove metode moglo bi da dovede do interesantnih i pažnje vrednih zakljucaka u bliskoj buducnosti.

– Stalni upalni proces ove sluznice dovodi do povecane iritabilnosti nervnih završetaka, koja je jedna od glavnih karakteristika bronhijalne astme. Pacijent koji ima bronhijalnu astmu, ako poštuje savete lekara i uzima sve preporucene lekove, može mesecima da bude bez ikakvih disajnih tegoba, ali bronhijalna astma nije bolest koja može potpuno da se izleci. Astma je u visokom procentu urodjena bolest – kaže Drobnjak-Tomašek.

Otežano disanje, kašalj…
Simptomi bronhijalne astme su otežano disanje, stezanje i sviranje u grudima, produžen izdisaj i kašalj sa ili bez iskašljavanja. Astmu, pogoršanje bolesti i akutne napade mogu da izazovu virusna respiratorna infekcija, alergeni (poleni, kucna prašina, perut životinja, grinje, neke vrste hrane, jaki mirisi, aerozagadjenje, fizicki napor, stresne situacije…).

– Razlicite vrste lekova mogu da pojacaju vec postojecu bronhijalnu hiperreaktivnost (beta-blokeri koji se koriste u kardiologiji), aspirin, nesteroidni antiinflamatorni lekovi, ali i aditivi u hrani, sulfiti… Kao iritansi koji izazivaju napade gušenja mogu da se jave i hladan vazduh, infekcije gornjih disajnih puteva, hormonske promene, prisustvo kiselog želudacnog sadržaja.

Neophodna pomoc… Pumpica, inhalatori i nazalni sprejovi
Kada se uradi spirogram kod astmaticara van napada, on može da bude potpuno normalan, ali u napadu pokazuje znacajno sniženje parametara opstrukcije disajnih puteva – objašnjava Drobnjak-Tomašek.

Dve vrste terapije
Glavni ciljevi lecenja su smanjenje ili uklanjanje hronicnih simptoma, svodjenje na minimum ucestalosti i intenziteta napada gušenja.

– Cilj je da nema smanjenja fizicke aktivnosti, izostanaka sa posla ili iz škole, situacija u kojima se zahteva ucešce ekipe hitne službe, da je postignuta minimalna potreba za upotrebom kratkodelujucih beta-agonista, odnosno „pumpica”, da su sporedni efekti lecenja bronhijalne astme svedeni na najmanju mogucu meru. Nacin lecenja mora da bude prilagodjen svakom pacijentu posebno, njegovom nacinu života i okruženju.

Glavni simptomi… Pored otežanog disanja i kašlja astmaticare muci i stezanje u grudima i produžen izdisaj.Razlikujemo dva osnovna terapijska postupka, od kojih su oba usmerena na borbu protiv zapaljenja sluznice disajnih puteva, odnosno na borbu protiv bronhijalne hiperreaktivnosti. To su terapijski postupci koji imaju za cilj trenutno otklanjanje simptoma akutnih napada gušenja i oni koji imaju za cilj smanjenje ucestalosti i jacine napada gušenja – kaže Drobnjak-Tomašek. A. ERAKOVIC

Bolnica -gm

Komentari
Loading...