Kako do zdravih bubrega

Bubrezi procesuiraju krv te odvajaju štetne materije i vodu.

bol u bubregu

Štetne materije i voda čine sastavni deo urina koji se zadržava u mokraćnoj bešici pre nego se eliminiše iz organizma.

Štetne materije u krvi nastaju tokom metabolizma raznih tkiva, a potiču i iz hrane koju jedemo. Telo uzima iz  hrane korisne i hranljive materije, a štetne se transportuju u krv.

Funkcija bubrega neobično je važna jer se u njima odvija uklanjanje spomenutih štetnih materija. Ako bubrezi ne funkcionišu kako treba, štetne materije se nakupljaju u krvi i mogu naškoditi našem telu.

Sačuvajmo zdrave bubrege

Razlozi koji su povezani s povećanom opasnošću od pojave bolesti bubrega uključuju povišeni krvni pritisak, povišen nivo glukoze u krvi i dijabetes, pušenje, povišen nivo holesterola u krvi i verovatno povišen unos proteina kroz ishranu. Mnogi od ovih razloga mogu se uspešno kontrolisati adekvatnim stilom života i ishranom.

Prehrambene navike mogu biti od velike važnosti u početnom stadijuma bolesti bubrega, a preporuke koje vrede za te osobe ujedno trebaju slediti i osobe koje žele preventirati bolesti bubrega.

Kako ishranom zadržati zdravlje bubrega

Zdravi bubrezi uspešno eliminišu štetne materije, međutim nije ih poželjno nepotrebno opterećivati onima koje im zadaju previše posla. Primarno se tu misli na kofein, razne lekove, alkohol i prekomernu količinu proteina.

Dijetoterapija ranog stadijuma bolesti bubrega zavisi od nekoliko faktora:

  • Vrste bolesti bubrega
  • Vrste dijalize
  • Prisustvo / odsustvo dijabetesa
  • Telesna visina i masa
  •  Aktivnost
  • Količina izlučenog urina

Ravnoteža kalcijuma i fosfora u organizmu važna je za održavanje zdravih kosti i zuba. Ne rade li bubrezi kako treba, fosfor se može gomilati u krvi. U tim situacijama treba izbegavati hranu bogatu fosforom, a ponekad se daju i lekovi koji služe kao «hvatači» fosfora i sprečavaju ulazak fosfora u krv. Visok nivo fosfora može izazvati brojne tegobe, poput boli u kostima i mišićima, te oštećenja srca. Osteoporoza je bolest koja neretko prati bolesti bubrega, te je ponekad koristan dodatak kalcijuma u ishrani. Hrana bogata fosforom je riba, meso, orašasti plodovi, semenke, sočivo, soja te sir.

Natrijum u ishrani najvećim delom potiče iz soli. Ograničenje unosa soli pomaže u kontroli krvnog pritiska i sprečava zadržavanje tečnosti u organizmu.

Danas pokušavamo ograničiti unos soli u našoj ishrani. Razlog restrikcije soli u ishrani je pretpostavka da ishrana s visokim udelom soli uzrokuje visoki krvni pritisak ili hipertenziju kod pojedinaca koji su predisponirani za razvoj ove bolesti. Zdrave navike korišćenja soli treba učiti u detinjstvu budući da deca često razvijaju svoj osećaj za slanu hranu prema navikama svojih roditelja.

Kalijum je elektrolit koji je važan za regulisanje ravnoteže vode, kiselosti, krvnog pritiska i neuromuskularnih funkcija. Previše ili premalo kalijuma može uticati na mišićnu funkciju, posebno na srčani mišić. Zdravi bubrezi uklanjaju prekomerne količine kalijuma iz krvi, dok bolesni bubrezi ne uspevaju učinkovito ukloniti kalijum, te se tada može prekomerno nakupljati u krvi. Visok nivo kalijuma može uticati na ritam srca.

Najbogatiji kalijumom u ishrani su: neprerađena hrana, voće, povrće, cele žitarice, sveže meso, a najbolji izvori su: banane, pomorandže, krompir.

Hrana kojoj treba dati prednost

Celer, ren, rotkvice povrće je koje se tradicionalno opisuje kao «čistači krvi», pa su stoga ove namirnice prijateljski naklonjene vašim bubrezima.

Kombinacija peršina i celera služi kao prirodni diuretik, a posebno je učinkovita kod povišenog nivoa mokraćne kiseline (koju regulišu bubrezi).

Brusnica i sok od brusnica sadrže materije koje zakiseljavaju urin i otežavaju preživaljavanje bakterija. Kod odabira soka od brusnica treba se odlučiti na onaj koji nije zaslađen. Ekstrakt korena maslačka i čaj od sleza pomažu pri izlučivanju štetnih materija iz bubrega, a biljka Uva ursi od koje se pravi tradicionalni uvin čaj odličan je diuretik i čistač urinarnog trakta.

Ishrana za zdrave bubrege treba da sadrži velik udeo neprerađene hrane biljnog porekla. Posebno se preporučuju beli luk, krompir, celer, krastavci, papaja, lubenica i banane. Istovremeno treba piti 8 čaša vode dnevno, posebno tokom leta.

PROČITAJTE VIŠE:

Komentari
Loading...