Generic filters
Exact matches only

Kako vitamini i minerali utiču na stvaranje bubrežnih kamenaca?

Bubrežni kamenci su vrlo česta bolest, a pogađa 10% muškaraca i 3% žena. Radi se o zaprekama u bubrezima koje mogu uzrokovati upalu i oštećenja pošto ometaju mokrenje. Kamenci mogu biti neverovatno bolni, a sprečavanje njihovog nastajanja je vrlo važno.

vit i min

Kamen u bubrezima sastoji se od kalcijuma i oksalata. Iako se često savetuje da bolesnici smanje uzimanje kalcijuma i hrane s mnogo oksalata, jedno istraživanje s Harvarda otkrilo je da su ispitanici koji su jeli hranu bogatu kalcijumom za 34% manju vjerovatnost imali od dobijanja kamenaca koji sadrže kalcijum. Čini se da ishrana bogata kalcijumom štiti od bubrežnih kamenaca. Verovatnije je da su oksalati glavni krivac.

Muškarci koji jedu jako mnogo voća i povrća upola su manje izloženi riziku od nastajanja bubrežnih kamenaca nego oni koji ne jedu tu hranu. Razlog toga je kalijum, mineral kojeg ima u tim namirnicama u izobilju. Kalijum pomaže u sprečavanju stvaranja bubrežnih kamenaca.

B6 je bitan vitamin. Preporučuje se uzimanje ovog vitamina koji ne samo da je prirodan diuretik (podstiče mokrenje), već i pomaže u otapanju kamenaca.

Komentari
Loading...