Kako utiče pilula za dan posle na Vaš organizam!

Iako je tu da vas u poslednjem trenutku izvuče iz neprijatne situacije, pilula za dan posle ipak utiče na vaš organizam.

pil

Postoji nekoliko situacija u kojima biste mogli popiti pilulu za dan posle. Možda je tokom odnosa pukao kondom, zaboravili ste popiti pilulu, ili ste pogrešno izračunali ciklus ovulacije. U svakom slučaju, ova pilula je aktivna tokom pet dana od nezaštićenog odnosa i sprečava nastajanje trudnoće.

Kako pilula funkcioniše

Ona sadrži visok nivo hormona (najčešće hormon progestin, ali hitna kontracepcija ponekad sadrži i estrogen pored progestina), što zaustavlja ovulaciju. Sprečavajući vaše  jajnike da oslobode jajašca, pilula sprečava trudnoću.

Nuspojave

Nakon što popijete pilulu, tokom 24 sata možete osetiti neke simptome i oni nisu nimalo prijatni. Žene koje su koristile pilulu za dan posle osećale su mučninu, bol u donjem delu stomaka, povraćale su, imale su glavobolje, a žalile su se i na iscrpljenost kao i na osetljivost dojki.

Malo krvarenja je normalno

Možete iskusiti tzv. atipični period, koji podrazumeva malo krvarenja nakon što ste popili hitnu kontracepciju. Međutim, ako krvarenje potrajati nekoliko dana i umesto da se smanjuje postaje obilnije, posetite ginekologa.

Kako utiče na vas

Iako efekti pilule variraju od žene do žene neke se dobro osećaju, dok druge ne baš i verovatno je najbolje sačekati nekoliko dana pre nego što napravite velike planove za naredne dane.

Ne koristite pilulu za dan posle kao redovnu kontracepciju

Ova pilula inače nema trajne učinke, ali ne koristite je konstantno. To je ipak hitna kontracepcija, a prakovanje sigurnog seksa je uvek najbolja opcija.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...