Evo kako do super linije na zdrav način

Često je mnogo lakše probati još jedan novi režim ishrane koja obećava brze rezultate bez napora i gladovanja, nego iz korena promeniti naše navike i način života. Zdrava, izbalansirana ishrana, umerena fizička aktivnost je za mnoge od nas nezamisliv pojam u stresnim svakodnevnicama.

kk 1

Ako se ipak odlučimo za neku od ovih dijeta kako da odaberemo pravu i ne narušimo zdravlje?

Atkins i Dukan dijeta,u ovom trenutku možda najpopularnije, su dijete na bazi unosa visokih količina proteina i strogo zabranjuju konzumaciju ugljenih hidrata i kontrolišu unos masti. Tako se u organizmu podstiče lipoliza i ovaj način ishrane daje očigledne i brze rezultate odmah u prvoj fazi dijete. One su vrlo restriktivne, čak zabranjuju konzumaciju voća, određenih povrća, semenki, time lišavajući organizam supstanci od esencijalnog značaja.

Glavni izvori liposolubilnog vitamina A odosno njegovog prekursora beta karotena su narandžasto obojeno voće i povrće. Vitamina E, takođe jakog antioksidansa i liposolubilnog vitamina ima u mahunarkama lešniku i orasima. Vitamina K ima najviše u zelenom lisnatom povrću. Citrusno voće bogato C vitaminom je takođe zabranjeno tokom ovih dijeta kao i žitarice koje su prirodan izvor hidrosolubilnih vitamina B kompleksa. Pored ovih esencijalnih jedinjenja voće i povrće sadrže i niz drugih korisnih fitohemikalija (polifenola, favonoida), prirodan su izvor vlakana, mikro i makroelemenata.

Kao rezultat lišavanja organizma ovim važnim jedinjenjima mogu nastati problemi u funkcionisanju metbolizma i imunog sistema. Češće su rekurentne infekcije pogotovo u prelaznim i zimskim periodima te je neophodno organizmu pružiti dodatnu potporu u vidu raznih suplemenata.

Ukoliko razmišljate da započnete neke od navedenih proteinskih dijeta, znajte da one nisu bez rizika za vaše zdravlje i obavezno dodajte neki kombinovani multipreparat vitamina i minerala u ishranu.

Zdrav način života, pravilna ishrana, svakodnevna fizička aktivnost se ipak čine kao bolja alternativa.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...