Kako sprečiti upalu zubnog mesa

Svi mi želimo imati lep osmeh, no njegovo zdravlje jednako je važno. Nepravilna ishrana i loša higijena sve su više uzroci pojave gingivitisa, odnosno gnojne upale zubnog mesa. On se uglavnom javlja kod starije populacije zbog slabljenja imuniteta i ispadanja zubi.
Gingivitis je izazvan infekcijom u području zubnog mesa. Njegovi simptomi su jako crvenilo, bol kod jedenja i gutanja hrane, neprijatan zadah i krvarenje. Ukoliko se na vreme ne počne lečiti, krvarenje postaje sve jače i dolazi do klimanja zuba.

zubi

Vrlo često se zna javiti i ispadanje zuba. Bolovi uzrokovani upalom propraćeni su grloboljom ili visokom temperaturom. Pojava gingivitisa može značiti početak paradontoze, ozbiljnije bolesti desni.

Povlačenje zubnog mesa javlja se zbog plaka na zubima. Plak nastaje zbog lošeg, netemeljnog čišćenja i pranja zubi. Bakterije se nakupljaju na zubima pa se stvara plak, kamenac. Zubni kamenac jednostavno se i na brz način odstranjuje kod stomatologa. Postupak je pomalo bolan jer je plak uzrokovao bolne desni.
Prirodni lek koji bi vam mogao pomoći kod upale zubnog mesa nalazi se u proizvodima od kadulje. Čaj od kadulje koristi se kao učinkovita pomoć za ublažavanje bolnih simptoma. Uništava bakterije, a pogotovo one koje su se nastanile u našoj usnoj šupljini.

Svima nama je poznat podatak da najviše bakterija ima u ustima i na jeziku. Loša higijena razlog je gripa, prehlada i viroza koje nas zahvataju jer ne peremo ruke, delimo hranu i slično.

Da biste se rešili gingivitisa, jednom dnevno grgljajte i ispirite usta čajem od kadulje. Pomoći će u zaštiti vaših zuba, rešiti vas muke sa neprijatnim zadahom, a ujedno je učinkovit kod svih vrsta bakterijskih upala.

Jednak učinak ima i kamilica, deluje protivupalno. Osim gingivitisa, kadulja i kamilica leče upale disajnih puteva, upale grla i krajnika. Upalu zubnog mesa najlakše ćete sprečiti perete li redovno zube, čistite ih zubnim koncem i ne jedete previše slatke hrane. Dobijete li karijes, povećana je verovatnost od oboljenja.

Autor: D.Š.

 

 

Komentari
Loading...