Kako sprečiti upalu uha?

Sigurno vam se nekada dogodilo da dete izađe iz vode i požali se na svrab ili bol u ušima, ili ste ga i sami osetili.

Child and doctor

Ukoliko je vaše dete malo, važno je da primetite na vreme ovakve simtpome i reagujete brzo. Proverite da li ima temperaturu i zapušen nos, jer ukoliko to nije slučaj, u pitanju je najverovatnije upala spoljašnjeg uha poznata kao „plivačko uho“.

Šta je upala spoljašnjeg uha?

Upala spoljašnjeg uha je česta pojava leti, kada ljudi provode puno vremena u vodi, a stalna vlažnost uha predstavlja podlogu za razvoj bakterija i gljivica. Ona predstavlja upalu kože slušnog hodnika, koja je izrazito osetljiva na bol, a osećaj neprijatnosti ima raspon od svraba do vrlo jakog bola, koji se pojačava pomeranjem uha, otvaranjem usta i žvakanjem. Često se dogadja da bolove prati i slabiji sluh, kao i iscedak iz uha. Ukoliko dodje do ovakvih simptoma, važno je da se obratite lekaru i što pre započnete lečenje.

Kako sprečiti upalu spoljašnjeg uha?

Kako bi sprečili ove simptome, ne morate kupiti svom detetu kape i čepiće za uši, s obzirom da je velika verovatnoća da će se dete buniti i da će mu smetati u igri i uživanju u vodi. Postoje jednostavniji načini da preventivno reagujete.

Najvažnije je za početak da ne čistite uši štapićima, jer na taj način možete oštetiti kožu slušnog hodnika i otvoriti vrata za ulaz bakterija i gljivica. Osim toga, štapićima “nabijate” ušnu smolu do bubne opne, odakle više ne može izaći prirodnim putem. Ušna smola (cerumen) se čisti samo s onog dela ušne školjke i slušnog hodnika koji je dostupan pogledu. Najlakše ćete pravilno očistiti uši ukoliko ih nakon svakog kupanja osušite mekim peškirom ili zabacivanjem glave na stranu, kako bi odstranli zaostalu vodu. Dodatno savetujemo da izbegavate vodu sumnjivog kvaliteta, kao i da obratite pažnju na higijenu slušalica za uši, koje veća deca redovno razmenjuju.

Komentari
Loading...