Generic filters
Exact matches only

Kako sprečiti oticanje nogu i ruku leti? (VIDEO)

Usled visokih temperatura, dolazi do proširenja krvnih sudova koji se nalaze u blizini površine kože, zbog čega se bistra tečnost limfnog sistema gravitacijski kreće ka okolnim tkivima, odnosno prema rukama ili nogama.

Pri tome je važan faktor i ravnoteža soli u organizmu. Naime, ukoliko je gubitak soli manji od normalnog, njegov višak će povući tečnost ka udovima, što za rezultat ima oticanje.

Obično se veruje da do oticanja ruku i nogu dolazi zbog viška vode, a zapravo je suprotno – udovi oteknu kada je vode premalo u organizmu. Čak i ukoliko pijete više tečnosti, telo se po vrućini nje lako oslobađa, a kada je vode premalo u organizmu, ćelije pokušavaju da sačuvaju vodu da bi izbegle dehidraciju, pa dolazi do oticanja.

Ovo se češće dešava kod starijih osoba, naročito ukoliko imaju i prateća medicinska stanja koja utiču na cirkulaciju krvi kroz organizam, a rizik je povišen i kod ljudi koji prelaze iz hladnog okruženja u toplo.

Kako sprečiti oticanje leti?

Podignite noge

Stručnjaci preporučuju da se u letnim mesecima noge podignu što je češće moguće, po mogućstvu na neku mekanu površinu poput jastuka.

Budući da tokom leta gubimo više vode, hidratacija je glavni preduslov normalnog funkcionisanja organizma, pa vodite računa o tome da stalno unosite tečnost. Pri tome, važno je da ne popijete pola flaše vode odjednom, već da stalno pijuckate u manjim gutljajima – u suprotnom ćete sve vrlo brzo izbaciti kroz urin umesto da voda dospije tamo gde je neophodna.

Pijte najmanje dva litra vode dnevno, a ako pijete kafu, obavezno odmah popijte i čašu vode jer je poznato da kofein „dehidrira“ telo.

Nosite udobnu obuću

Ni slučajno ne ograničavajte stopalo neudobnom obućom koja previše steže noge i otežava normalnu cirkulaciju. Koliko god sandale kaišićima bile udobne, ni slučajno ne birajte one koje su preuske i moraju previše da se zategnu jer će se otoci pojaviti gotovo sigurno.

Vežbajte redovno

Trening ne mora da bude naporan, ali mora da bude redovan.

Na ovaj način ćete poboljšati cirkulaciju i na prirodan način obaviti limfnu drenažu, a posebno je efikasno ukoliko vežbate čim ustanete.

Hranite se pravilno

Kao i u većini slučajeva, ako želite da vam organizam funkcioniše normalno i bez smetnji u vidu otoka, stvar je i ovde jasna: zdrava i izbalansirana ishrana, bez pržene, pohovane, slane i masne hrane. Poželjno je konzumiranje što više svežeg voća i povrća i, naravno, namirnica koje obiluju vodom, poput krastavaca, paradajza, lubenice…

Tuširanje hladnom vodom

Obavezno se tuširajte hladnom vodom, jer ona jača zidove krvnih sudova i samim tim povećava cirkulaciju. Izbegavajte sportove koji zahtevaju nagle pokrete, poput tenisa, aerobika ili odbojke na pesku.

Prirodni lekovi

Pre upotrebe prirodnih lekova obavezno konsultujte lekara.

Kurkuma

Kurkuma u prahu je prirodni antiseptični biljni prah koji sadrži korisna svojstva da leči rane. Ubija bakterije koje uzrokuju upalu i bol. Umešajte kurkuma prah i vodu formirajte gustu pastu. Nanesite ovu pastu na otok prstiju i zamotati ga u pamučni zavoj. Oprati primenjenu pastu sa mlakom vodom posle dva sata.

Beli luk

Alicin, hemijska supstanca pronađena u seckanom belom luku, je moćan antibiotik. Pomaže da imunološki sistem inhibira rast i razmnožavanje bakterija. zagrejte 1.5 kašiku susama ili ulja slačice u tiganju. Kuvajte 2-3 smrvljena čena belog luka u ovome. Kada čenovi belog luka poprime braon boju, umešajte ¼ kašičice kurkume u prahu , ¼ kašičice semena karambola u prahu, ¼ kašičice đumbira u prahu. Utrljati ovo toplo ulje tri puta dnevno na otekle prste za lečenje infekcije i popravke povređenih ćelija.

Gorka so

Gorku so čine magnezijum i sulfat. Koža je u mogućnosti da apsorbuje ova jedinjenja bez komplikacija. Magnezijum opušta nervni sistem, upalu i bol. Stavite da provri jednu šolju vode sa jednom kašičicom gorke soli. Umočite otekle prste u ovu toplu vodu dok se voda ne ohladi. Pripremite rastvor sa običnom soli u slučaju ako gorka so nije dostupna. Stavite mrvljeni led u krpu i utrljajte na otečene prste. To će pomoći da se oporave prsti.

Ulje čajevca

Ulje čajevca obiluje antigljivičnim, antibakterijskim i antivirusnim svojstvima, a samim tim primena ulja čajevca na otečene prste na rukama može izlečiti manje rane i iritacije.

Foto pexels
Komentari
Loading...