Generic filters
Exact matches only

Kako sprečiti moždani udar

Smanjite unos namirnica s visokim udelom masti i holesterola

 

Visoki rizik

Loše prehrambene navike mogu dovesti i do visokog rizika od moždanog udara, tvrde stručnjaci.

 

Kako biste živeli kvalitetnije i zdravije te umanjili tu mogućnost, smanjite unos namirnica s visokim udelom masti i holesterola, kao i prerađene, slatke i slane hrane.

U dnevnu prehranu uvrstite više voća i povrća bogatih antioksidansima .

1. Pasulj i grašak – Dobar su izvor belančevina i vlakana koji pomažu kod snižavanja holesterola i visokog krvnog pritiska, koji su česti krivci za moždani udar. Imaju visok udeo folne kiseline, koja je dobra u zaštiti mozga.

2. Orašasti plodovi i semenke – Još jedan odličan izvor folne kiseline su semenke i orašasti plodovi.

Možete ih koristiti kao dodatak jogurtu i ovsenim pahuljicama. Slobodno pospite malo semenki i po salati. Bademi, orasi, lanene semenke, čija semenke, suncokretovo i sezamovo seme bogati su zdravim mastima, posebno omega-3 masnim kiselinama.

pexels photo 917012
Foto: Pexels

Dve porcije

3. Riba – Odličan je izvor omega-3 masnih kiselina. Posebno se ovde ističu losos, tuna, srdele i skuša. Preporučuju se dve porcije ribe nedeljno po 140 grama.

Žitarice

Zob, smeđa riža, ječam, proso, kvinoja, samo su neke celovite žitarice koje bi trebalo uključiti u svoju prehranu ako želite znatno smanjiti rizik od moždanog udara.

Dobro je jesti i testeninu od pšenice. Na osnovu brojnih studija, dijeta bogata žitaricama može smanjiti rizik od moždanog udara za čak 30 do 36 odsto. Osim toga, žitarice su dobre i u borbi protiv drugih zdravstvenih stanja poput dijabetesa i srčanih bolesti.

Kalijum i magnezij

Kalijum pomaže u regulisanju krvnog pritiska, a on je jedan od faktora rizika od moždanog udara. Iako su banane vrlo popularan izvor kalijuma, možete ga dobiti i iz spanaća, avokada te slatkog krompira. Vaša se redovna prehrana, takođe, treba sastojati od hrane koja sadrži dobre količine magnezija, jer upravo taj mineral pomaže u sprečavanju pojave ugrušaka u krvi.

Dobri beli luk

Beli luk ima različita lekovita svojstva. Jedno od njih je to što smanjuje krvni pritisak, sprečava zgrušavanje krvi i snižava holesterol u krvi. Takođe se koristi i kod srčanih oboljenja.

Crna čokolada

Crna čokolada ima pozitivan učinak na krvotok. Ona aktivira deo vašeg mozga koji izlučuje dopamin, važnu hemikaliju u mozgu. Taj deo mozga omogućava učenje i pamćenje, a zadržava vaš mozak u formi.

Foto Pexels
Autor/Izvor B92
Komentari
Loading...