Kako sprečiti migrenu?

Najpoznatija i najjača glavobolja bila bi migrena, a od nje pati između osam i 20 odsto ljudi. Svima su poznati neprijatni simptomi poput mučnine, vrtoglavice, povraćanja, preosetljivosti na svetlost i zvukove. Prepoznavanjem i izbegavanjem situacija koje vam smetaju možemo smanjiti šanse od napada migrene. U nastavku pročitajte kako da zaustavite migrenu pre nego što počne.

migrena
Unošenje tečnosti i šetnja na svežem vazduhu mogu blagotvorno da deluju i ublaže vam glavobolju

1. Izbegavajte glasne zvukove i jaku svetlost

Glasna muzika i jaka svetlost poznati su uzročnici migrene. Pokušajte da izbegnete noćnu vožnju, bioskopske dvorane, klubove i direktnu sunčevu svetlost. Odmarajte oči kad god možete. Izbegavajte sve audio i vizualne smetnje kako bi sebi pomogli.

2. Obratite pažnju na ishranu

Neki proizvodi poput čokolade, crvenog vina, šećera i sira mogu da podstaknu glavobolju. Izbegavajte ove namirnice ako kod vas izazivaju migrenu. Smanjite dnevnu konzumaciju kafe i alkohola, najčešćeg okidača migrena.

3. Vodite dnevnik glavobolja

Pišući dnevnik na jednostavan način pratite šta kod vas izaziva migrenu. Zapisujte sve što pojedete, popijete, vaš dnevni raspored, vremenske prilike, emotivno stanje i lekove koje ste koristili tog dana. Upišite kada je počela i koliko je trajala migrena. Uz ovako jasan raspored bitće vam lakše da prepoznate i sprečiti uzroke.

4. Hormomske promene utiču na migrene

Velik broj žena za vreme menstrualnog ciklusa doživi napad migrene.Tokom ovog perioda žene bi trebalo da obrate više pažnje na režim ishrane i fizičku aktivnost i tako ublaže simptome pre nego što se pojave. Oralna kontracepcija povećava učestalost i jačinu migrene.

5. Pratite vremensku prognozu

Promene vremena utiču na glavobolju, a pogotovu vlaga i visoke temperature. Ako vam vremenski uslovii postanu nepodnošljivi, možda bi trebalo da boravite u zatvorenom prostoru. Naravno da ne možete uvek da budete iza zatvorenih vrata, ali ponekad možete skratiti vreme provedeno napolju.

6. Spavajte i jedite redovno

Preskakanje obroka, manjak sna i dehidratacija izazivaju migrenu. Obavezno jedite sat nakon buđenja, a nakon toga svaka tri sata. Svakog dana spavajte najmanje osam sati, nikada previše jer i to može da izazove migrenu.

7. Izbegavajte stres

Iako ne možemo uvek da izbegnemo stresne situacije, možemo da kontrolišemo svoje reakcije. Tehnike relaksacije, poput joge i meditacije, mogu da smanje nivo stresa i smire naše telo i misli.

 

b92.net

Komentari
Loading...