Kako šećer uništava pamćenje?

Visok nivo šećera u krvi takođe može narušiti komunikaciju između ćelija hipokampusa.

mozak

Ne možete se setiti gde ste ostavili ključeve? Možda je čokolada koju ste pojeli nekoliko sati pre glavni krivac. Naučnici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Neurologi, otkrivaju da povišen nivo šećera u krvi narušava pamćenje.

Naučnici iz Nemačke su sproveli istraživanje u kojemu je učestvovala 141 potpuno zdrava osoba. Učesnici su rešavali testove pamćenja pre i posle merenja nivoa šećera u krvi.

Naučnici su takođe skenirali mozak učesnika kako bi merili hipokampus, deo mozga koji igra važnu ulogu u pamćenju.

Rezultati istraživanja su pokazali da što je nivo šećera u krvi bila viša, to su učesnici imali lošije rezultate na testovima pamćenja. Takođe su otkrili da konstatno visok nivo šećera u krvi može dugoročno smanjiti hipokampus.

“Povišen nivo šećera u krvi može da ošteti krvne sudove u mozgu, čime se smanjuje dotok krvi u mozak, kao i dotok nutritivnih materija”, objašnjava prof. Agnes Floell i dodaje kako “visok nivo šećera u krvi takođe može narušiti komunikaciju između stanica hipokampusa.”

Ne morate u potpunosti prestati konzumirati šećer da bi zadržali dobro pamćenje. Ali, samo malom promenom životnih navika ćete zaštiti pamćenje od visokog nivoa šećera u krvi.

Ishrana bogata proteinima, vlaknima i celim žitaricama dokazano pospešuje pamćenje, a ovo istraživanje potvrđuje činjenicu da štiti pamćenje od štetnog učinka visokog nivoa šećera u krvi.

 

 

 

Komentari
Loading...