Kako sebi da pomognete ukoliko izgorite na suncu

Predstavljamo vam savete stručnjaka šta treba raditi ukoliko izgorite na suncu

Napravite smesu

Iako mnogi posežu za jogurtom i paradajzom, koji odlično hlade kožu i zaista pomognu, mnogi se kunu u smesu jabukovog sirćeta i sode bikarbone.

U pola litra hladne vode dodajte šoljicu jabukovog sirćeta i tri kesice sode bikarbone.

Rastvor dobro izmešajte, a onda uzmite komad tkanine (najbolje pamučnu pelenu), dobro natopite u smesu, tako da tkanina pokupi i sav talog od sode, iscedite i obložite izgorelo mesto.

Rastvor vratite u frižider i nakon 20 minuta ponovite postupak. Važno je da svaki put smesu vratite u frižider, da se rastvor ne greje, jer kožu treba hladiti. Postupak ponavljajte što češće i posle prvog tretiranja kože videćete kako crvenilo nestaje.

Hladna voda

Kada prestanete sa tretmanom, ne tuširajte se odmah, neka soda ostane na koži i ne oblačite ništa preko. Kasnije se istuširajte što hladnijom vodom i nanesite kremu za hidrataciju, koja će dodatno umiriti crvenilo. Preporučuju se one s mentolom, koje će vam prijati.

Kako lečiti

Ovo su simptomi opekotina od sunca: crvenilo na koži, osećaj peckanja i bol, otečenost i plikovi. Lečenje opekotina od sunca započnite tako što ćete pružiti koži ono što traži, a to je – ohladite kožu, hidrirajte telo i pijte dovoljno vode, popijte lek protiv bolova, ne bušite plikove i izbegavajte usku odeću.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...