Kako se zaštititi od dosadnih komaraca

Komarci se ne hrane isključivo krvlju sisavaca.

oo 1

Muški  jedu nektar iz cvetova. Ženke uz nektar piju i krv jer im treba dodatna energija zbog jajašaca koja nose. Komarci vole sve što ih podseća na nektar ili na meso sisavaca bilo oblikom, bojom ili mirisom.

Ako koristimo parfem s cvetnim mirisom komarac će nas doživeti kao mirisni obrok. Isto je i s dezodoransima te sapunima koji ostavljaju miris na našem telu. Komarci imaju razvijen ukus i kad je u pitanju odeća. Oni preferiraju ljude u tamnoj odeći verojatno zato što ih podseća na boju mesa.

Ne nanosite mirise na sebe, upotrebljavajte kozmetičke preparate bez mirisa.

Nosite odeću neutralnih boja, npr. maslinasto zelena i svetlo braon
Prekrijte odećom sve delove tela

Vitamin B12

Vrlo efikasna zaštita od komaraca je uzimanje dodatne doze B vitamina, naročito vitamina B12 koji je odbojan insektima. Ako u krvi imate dovoljnu količinu vitamina B12 komarci će vas izbegavati. Vitamin B12 moguće je nabaviti u apotekama.

Beli luk – zdrava alternativa

Nije poznato zašto tačno, ali komarci ne podnose beli luk. Najefikasnije je namazati se belim lukom ali to je ponekad nezgodno ako se krećemo među ljudima. Srećom, dovoljno je i pojesti dva čena belog luka. Postoji ulje belog luka koje se može namazati koje je blažeg mirisa od svežeg.

Ova eterična ulja takođe štite od komaraca:

  • Lavanda
  • Citronela
  • Soja
  • Eukaliptus
  • Mačja metvica

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...