Kako se sačuvati na visokim temperaturama

Dolaskom sunčanih dana i visokih temperatura potrebno je zaštititi kožu i ceo organizam od štetnog uticaja sunčevih zraka. Preterano toplo vreme posebno je štetno za starije osobe i bolesnike, pa nije naodmet znati i slediti sledeće savete stručnjaka!

temp

1. Starije osobe se ne bi smele izlagati sunčevoj energiji u periodu od 10 do 17 sati, a ovo se posebno odnosi na  srčane bolesnike i gerijatrijske bolesnike obolele od šećerne bolesti.

2. Dnevno je potrebno uzimati do dve litre tečnosti, bilo kao osam čaša negazirane vode, bilo u obliku supa, variva ili čajeva.

3. Izbegavajte pržena, pohovana, slatka i jako zasoljena te začinjena jela, a birajte puno sezonskog voća i povrća, pridržavajući se pri tom  osnovnih pravila primene ishrane za starije osobe.

4. Osim pridržavanja uputstava o lečenju i kontrolnih uputstava lekara o uzimanju lekova bitna je učestalija kontrola krvnog pritiska kod starijih osoba na ovako visokim temperaturama.

5. Pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije, suvoće usta i kože, znak su uzbune za stariju osobu. U tom se slučaju hitno se javite svom doktoru  ili najbližoj hitnoj pomoći.

6. Starija osoba mora uvek uz sebe imati svoje osnovne podatke – ime i prezime, godina rođenja, adresa stanovanja i broj telefona kontakt osobe kojoj se može javiti o toj starijoj osobi.

7. Najvažnije je održavati redovnu higijenu tela starijeg čoveka i njegove okoline

8. Bitna je trajna telesna i psihička aktivnost starijih osoba te njihovo trajno kretanje i to isključivo u jutarnjim i večernjim satima, što više boraveći u prirodi (parkovi, šetnje uz more, jezera, reke, vinogradi, voćnjaci i slična prirodna okruženja). Ukoliko je otežano kretanje tada je neophodno redovno višesatno provetravanje prostorija u kojoj prebiva starija funkcionalno onesposobljena osoba.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...